Falunap és templombúcsú Kányban

A határszéli zsákfaluba még mindig visszajárnak templombúcsúra az innen elszármazottak is.

liturgia

Az elmúlt hetekben kétszer is megtelt a templom egyházmegyénk egyik legeldugottabb helyén, a szlovák határtól néhány kilométerre fekvő zsákfaluban, ami nem kis dolog, hisz a Miskolci Egyházmegye egyik legnagyobb templomáról van szó. Sőt, a több mint háromszázhúsz éves templom ikonosztázát a Cserehát legszebbikének tartják.

a templomban

A dombvidék északkeleti csücskének utolsó falujába, ahogy tartja a mondás, csak az jár, akinek itt van dolga. Hála Istennek a településről elszármazott görögkatolikusoknak a nyári hónapokban szinte mindig akad itt dolga, hisz hűségesen hazajárnak, hogy megemlékezzenek templomuk címünnepéről, valamint, hogy a környékbeli településekkel közösen ünnepeljenek a falunapon.

ikon

Ezt a jeles alkalmat jelenlétével is megtisztelte Juhász Géza elsőhelynök atya is, aki a Szent Liturgiát vezette, és Kovács Lajos, sajószentpéteri parókus osztotta meg velünk ünnep gondolatait. Ezen felül társult e templombúcsúhoz egy különleges esemény is, hiszen egy névtelen adományozó felajánlásából Szent Pantaleimon, ingyenes orvost ábrázoló ikon került templomunkba, egyrészt hálából, hogy ezekben a betegséggel sújtott esztendőkben közbenjárt értünk, másrészt hogy ez eljövendő időben is imával kérje a Jóistent a betegért és a gyógyítókért.

Varga Csaba

FÉNYKÉPEK

Címkék