Elkezdődött a karácsonyi böjt, küldjük hozzá az sms-eket!

A bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart a karácsonyi böjt. Akárcsak a húsvétot megelőző nagyböjt, ez az időszak is negyven napig tart. A karácsonyi előkészületet idén is böjti üzenetekkel segítjük.

adventi koszorú

Karácsonyra készülünk, Jézus Krisztus test szerinti születésére. Az Isten-gyermek megjelenik a világban, ami az első századokban szoros összefüggésben volt az Epifánia (vízkereszt) ünnepével, olyannyira, hogy ugyanazon a napon ünnepelték a két eseményt. A december 25-ei dátum meghatározása érdekes módon Nyugaton történt, amit a keresztény Kelet átvett, de csak a IV. század végén, az V. század elején, Palesztina pedig véglegesen csak a VI. században fogadta el azt.

Szétvált a két nagy ünnep, s idővel az emberek szívében a karácsony lett a kedvesebb, a vízkereszt fényes ünnepe pedig szinte teljesen háttérbe szorult. Sokszor úgy elsikkad a hétköznapok között, hogy olykor még a hitben buzgóbb családoknak is nehézséget jelent a szenteltvíz „beszerzése”.

A beszerzés talán nem a legkívánatosabb szó ebben az összefüggésben, de jól jelöli azt az általános lelkületet, ami áthat mindnáyjunkat, sajnos még a keresztényeket is. A szenteltvíz, vagy éppen a karácsonyi készültünk sokszor nem egyéb mint egy nagy beszerzés. Mondhatni kipipáljuk, ha megvásároltuk a házastársunknak, gyerekeiknek, szüleinknek, esetleg rokonainknak a tervezett ajándékokat, hasonlóképpen, mint egy jó üzletember, aki teljesítette feladatát. Ehhez azonban nem kell Krisztus követőnek lenni.

Mit tegyen akkor egy jó görögkatolikus? Talán mindenkinek eszébe jut ilyenkor a böjt és az imádság, de mégis hogyan valósíthatjuk meg? Görögkatolikus egyházunkban a november 15-étől számított 40 napos készületi időszakot nehéz a szó szoros értelmében böjti időszaknak nevezni, hiszen jelen előírások szerint csupán a pénteki napokon szükséges húsmentesen étkezni. Van, akinek ez is nehéz, de aki képes, nyugodtan tarthat többet is. Nagyon alkalmasak erre a böjti időszak szerdái, aki pedig ettől is többet szeretne megvalósítani, böjtöljön a negyvennapos időszak minden hétköznapján, esetleg minden napján. Ez lehet a húsról és/vagy más kedves ételről, italról való lemondás is. A latin egyházban ezzel kapcsolatosan emelik ki a jócselekedetek szükségességét is, amelyek valóban nagyon fontosak, de sohasem szabad, hogy kibúvók és „kiskapuk” felé nyissák meg az utat!

A lemondás küzdelmei mellett nem feledkezhetünk meg az imádságról sem. Aki teheti, menjen el gyakrabban templomba, énekelje – akár honlapunk segítségével – a karácsonyi katavásziát (kánon) vagy egyéb szép himnuszokat. Aki viszont nem tud könnyen kiszakadni rohanó világunk mókuskerekéből, az vegyen erőt magán a munkahelyén, és elcsendesedve mondjon néhány imát, vagy hazatérve figyeljen oda még inkább szeretteire az egyéni, vagy közös imádságban, családi együttlétekben.

A felkészülési időszakban jó, ha van valamilyen lelki olvasmányunk, amit érdemes a parókustól, lelkiatyától külön is kérni.

Mindemellett görögkatolikus egyházunk a technika vívmányait is igénybe véve igyekszik a böjti időszakok mindennapjait rövid és tartalmas lelki gondolatokkal gazdagítani, amelyek elérhetők telefonon és webes felületeken egyaránt. A nagyböjt minden napján olvashatják a napindító gondolatokat nemcsak a honlapunkon, hanem SMS-ben is. Ehhez csupán egy (nem emelt díjas) regisztráló üzenetre van szükség: küldjék el teljes nevüket a +36 (30) 1813–893-as telefonszámra.

Adatkezelési tájékoztató: A megadott adatokat (nevet és telefonszámot) a hatályos magyar és európai adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezeljük, kizárólag a bűnbánati SMS-ekhez használjuk, harmadik félnek nem adjuk tovább. Az adatokat külön kérésre azonnal, de legkésőbb a bűnbánati időszak végén maradéktalanul töröljük rendszerünkből.

Címkék