Elkészült a metropóliai gyűlés záró dokumentuma

Magyar görögkatolikus egyházunk megtartotta első metropóliai gyűlését Máriapócson, 2022. október 20-23-a között.

logo

A Keleti Egyházak Kánonjainak Törvénykönyve 172. kánonja elrendeli, hogy a metropolitai egyházban ötévenként rendezzenek metropóliai gyűlést. Egyházunk ennek az előírásnak különböző okok miatt némileg megkésve, 2022. október 20-23-án tett eleget. A metropóliai gyűlés első ünnepélyes plenáris ülésének helyszíne természetesen Máriapócs volt. 

A gyűlésnek hivatalból voltak tagjai az egyházi vezetők, a helynökök, a szerzetes elöljárók, a metropóliai intézmények vezetői és fődiakónusok. A tagság másik csoportját az egyházmegyék papságának és a híveinek a létszámát figyelembe véve, arányos módon jelölték ki. Eszerint minden egyházmegyét áldozópapok és világi krisztushívők is képviselték a gyűlésben. Összességében mintegy kilencven fő.

Ferenc pápa által meghirdetett szinódusi út egyházmegyei szakasza eredményeinek összesítése adta a metropóliai gyűlésünk egyik fontos munkadokumentumát. Ennek ismertetése mellett – a szabályzat útmutatásainak megfelelően – a gyűlésen még két előadás hangzott el, melyek bemutatták egyrészt az eltelt időszak fontosabb fejleményeit, másrészt a metropólia liturgikus életének főbb jellemzőit.

Ez a három előadás adta a kiindulópontját azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket a metropóliai gyűlés tagjai 9-10 fős csoportokban személyesen folytattak. A munkacsoportok összegző eredményét az itt közölt írásban tesszük közzé, a "kapcsolódó média" fülre kattintva. Ez a Metropóliai Gyűlés 1. plenáris ülésének záró dokumentuma.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék
Csatolmány