Együttműködésben a Cigány Szakkollégium és a Miskolci Egyetem

Kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium

 Dr. Toma András . Dr. Orosz Atanáz, Makkai László, Dr. Farkas Ákos

2016. november 28-án került sor a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar közötti kiegészítő együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. A kiegészítő megállapodás illeszkedik a 2012. június 7-én kelt, a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégium által kötött Együttműködési Megállapodás tartalmához.

 

A szakkollégium tevékenységében annak működésének kezdetétől, tehát 2011 óta a ME ÁJK részéről összesen 6 oktató (köztük egy doktorandusz) vett és vesz részt mentorként rövidebb-hosszabb ideig, és összesen kb. 10 olyan hallgató tanult és tanul jelenleg is a Karon, akik a szakkollégium tagjai. Nagyon eredményesnek és gyümölcsözőnek mondható az elmúlt 5 éves közös munka, és az egyetemi valamint egyházi vezetők a jövőbeni, még intenzívebb együttműködés reményében írták alá a megállapodást. A ME ÁJK kiemelten és egyre fontosabbnak tartja, hogy minden lehetséges eszközzel segítse a régió hátrányos helyzetű diákjait, ahogyan azt a 2015-ben elfogadott kari koncepcióban is megfogalmazta. A különféle típusú hátrányok kompenzálása a felsőoktatásban hatalmas feladatot és felelősséget ró a Kar oktatóira, amiben komoly stratégiai partnerként tekint a Szakkollégiumra, amely jelentős tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen.

A kiegészítő megállapodás alapvető célja az eddigi együttműködés elmélyítése és lehetőség szerint kiterjesztése oly módon, hogy mind a Szakkollégium, mind a Kar külön figyelmet fordít a jövőben a beiskolázási tevékenysége során arra, hogy a másik intézmény képzéseire illetve lehetőségeire felhívja a felvételi előtt álló középiskolás diákok figyelmét. Emellett a Kar azt is vállalja, hogy esélyegyenlőséggel kapcsolatos programjaiba bevonja és rendezvényeire meghívja a Szakkollégium vezetőit annak érdekében, hogy a roma származású vagy egyébként hátrányos társadalmi helyzetű hallgatók érdekei hangsúlyosan helyet kapjanak a Kar képzési stratégiájában.

Az Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor, a Kar részéről Prof. Dr. Farkas Ákos dékán, a Görögkatolikus Egyház részéről Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium részéről pedig Makkai László igazgató írta alá a kiegészítő együttműködési megállapodást.

Címkék