Dombok, amelyek körülvesznek bennünket…

Egyházmegyénk egyik parókiája Felsővadász, gyönyörű lankás dombok között terül el.

Makkai László helynök

Ezek a dombok sok mindentől megóvják az itt lakókat, hisz a nagy viharok átszaladnak a település felett, de sajnos sokszor be is határolják az itt élő emberek lehetőségeit, álmait.

Évek óta rendszeresen van ebben az egyházközségben a cigány hívek részére tartott Biblia óra. Februárban az utolsó alkalom rendkívüli volt, hiszen Makkai László cigánypasztorációs helynök atya személyében vendég érkezett egyházközségünkbe.

László atya az egész délelőttöt a helyi általános iskolában töltötte, ahol a hittanórák keretében találkozhatott a legkisebbektől kezdve azokkal is, akik hamarosan már pályaválasztás előtt állnak.  A jó hangulatú beszélgetésekben létrehozták az álmok fáját, amelyre képzeletben mindenki rárakhatta az álmait, vagyis azt, hogyan is képzeli el a jövőjét az általános iskola befejezése után, „mi lesz majd, ha nagy lesz”.  Abban is megerősödhettek a gyermekek, hogy miképpen tudják felfedezni és saját hasznukra fordítani mindazokat a talentumokat, amelyekkel a Jóisten őket is elhalmozta.

A kora délutáni órákban a szülőknek nyílt lehetőségük bekapcsolódni egy személyes hangvételű beszélgetésbe a kápolnában.  Laci atya buzdította a jelenlévőket, hogy merjenek a falu határain kívül is gondolkodni, mindenben támogassák a gyermekeiket, tanulásukban, pályaválasztásukban, hogy esetleges rossz, vagy elhamarkodott személyes döntéseik ne ismétlődjenek meg a felnövekvő, következő generációban.  „Fontosak a hagyományok, amelyek ebben a közösségben is jelen vannak, de ragaszkodni csak a jó hagyományokhoz kell.”  Az beszélgetés közben a falu cigány egyházi kórusának énekei zengtek a falu dombjain, és feltöltődve, vidáman és a jövőbe vetett boldog reménnyel sétáltak haza mindazok, akik ezt a délután együtt töltötték.

Címkék