Doktori fokozatot szerzett Balogh Győző atya

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szeptember 16-án tartották meg Balogh Győző, rakacai helyettes lelkész doktori dolgozatának védését.

Atanáz püspöktől jobbra Balogh Győző

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen védte meg doktori dolgozatát Balogh Győző rakacai helyettes lelkész atya 2019. szeptember 16-án. A Miskolci Egyházmegye áldozópapja Tímáron született. A Teológiai tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd Rómában szerzett licenciátust a Pontificio Urbaniana Universitàn. A Doktori iskolát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karán fejezte be. Doktori dolgozatának a címe: A magyar görögkatolikus egyház cigányok között végzett missziója 1936—2016 között.

A disszertációban a cigányság történetét vezette végig, nagy figyelmet szentelve az adott korban szolgálatot teljesítő görögkatolikus atyáknak, egészen napjainkig. Győző atya nem hagyta ki a dolgozatából a kritikai elemeket sem, de tapintatos előremutató megoldásokat javasolt a cigánypasztorációban tevékenykedőknek.

A védés után Győző atya köszönetet mondott témavezetőjének Dr. Laurinyecz Mihály atyának, valamint Dr. Kránitz Mihály dékán úrnak és Dr. Vincze Krisztián atyának. Külön megköszönte Dr. Székely János püspök atyának az opponensi feladatokat, valamint azt, hogy előremutató kérdésekkel segítette a téma mélyebb feltárását.

A védést megtisztelte jelenlétével Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, valamint családtagok, barátok, ismerősök.

Makkai László, cigánymissziós bizottsági elnök