Csak még egy kicsit

Október elsején az idősek világnapját is ünnepeljük; ilyenkor rájuk tekintünk és kérjük az Úrtól, csak még egy kicsit maradhassanak velünk.

idősek köszöntése

Gondolatok Bodnár Dániel atya tollából:

Csak még egy kicsit szeretném nézni a mesét. Csak még egy kicsit szeretnék fennmaradni olvasni. Csak még egy kicsit szeretnék tovább bulizni. Csak még egy kicsit szeretnék aludni. Csak még egy kicsit szeretnék tovább lenni vele. Csak még egy kicsit szeretném tovább látni őket. Csak még egy kicsit szeretném, ha nem kellene elengednem őket. Csak még egy kicsit szeretnék tovább élni.

A költő húsz évet foglal össze  lenti versében (Szakály Éva: Alkudozás című verse a mellékeltben olvasható). Talán elsőre úgy tűnik alkudozni próbál, vagy talán naivan vágyakozik, pedig ahogyan ő a verse végén egyszerűen megfogalmazza, csak beszélget imádságaiban az Úrral.  Nem kér mást, mint időt, úgy, mint ahogy azt mi is egész életünkben tesszük. Időt kérünk.

Időt kérünk egymástól. Gyermek a szülőtől, szerelmes a szerelmétől, felnőtt a felnőttől, és folytathatnánk a sort. Időt, amelyben jól érezzük magunkat, amiben megéljük és átéljük, valaki számára igenis én vagyok a legfontosabb.

Október 1-jén az egyházi naptárban Istenszülő oltalmának ünnepe van. E napon a Malvin keresztnevű ismerőseink is ünnepelnek, de ha a világnapokat is kikeressük, akkor azt láthatjuk, hogy az Idősek világnapját is ezen a napon ünnepeljük.

A Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő szeretetotthonokban, a szeretetszolgálatokban és parókiáink többségében is megemlékeznek ezekben a napokban az idősödő testvéreinkről, akik ilyenkor templomainkban, kápolnáinkban is összegyűlnek egy-egy hálaadásra.

Rájuk tekintünk, és észrevesszük a sok ősz hajszál, ráncosodó bőr, remegő kéz mögött a meghallgatott imádságokat, s talán mi sem teszünk mást, mint imára kulcsoljuk kezünket és azt kérjük az Úrtól, csak még egy kicsit, egy kicsit hadd maradhassanak velünk.

A fényképek az ózdi Szent Anna Szeretetotthonban készültek, az idősek köszöntésén.

A vers az alábbi linken is meghallgatható.

Címkék
Csatolmány