Börtöncursillo utótalálkozó Szirmabesenyőn

Szeptemberben volt Európa első fiatalkorú elítélteknek rendezett börtöncursilloja Szirmabesenyőn, a Fiatalkorúak Regionális Intézetében. A hétvégén tartották a cursillo utótalálkozóját.

börtöncursillo

A szeptemberi volt Európa első olyan börtöncursilloja, amelyet fiatalkorú fogvatartottaknak szerveztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében. A rácsok mögötti lelki tanfolyamon tizenöt együttműködő, szabálykövető fiatalkorú vehetett részt. A Szirmabesenyőn büntetésüket töltő fiataloknak megtartott foglalkozás nagyban hozzájárult a büntetés-végrehajtás egyik fő céljához, a reintegrációhoz.

Szent Damján Kórus

Ennek a lelkigyakorlatnak a folytatásaként csaknem félmillió forint értékű sporteszközöket adományozott a görögkatolikus egyház a Büntetés-végrehajtási Intézetnek.

A görögkatolikus egyház a börtöncursilloval igyekszik elérni nemcsak az idősebb fogvatartottakat, hanem azokat is, akiknek még nagyobb esélyük van – fiatal koruk miatt – a változásra. – A cursillo egy utótalálkozóval is együtt jár – magyarázta Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke a pénteki program miértjét. Mint mondta, a szeptemberi foglalkozás során a munkatársai rájöttek, hogy hiányzik a labdafogó háló, és hiányos a mezkészlet is – ezt szerették volna pótolni ezzel az adománnyal.

Ima Orosz Atanáz vezetésével a börtönben

Szeidl Tamás bv. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézet megbízott parancsnoka elmondta, 10 bőr focilabdát, 10-10 megkülönböztető mezt, 10 kapuskesztyűt és egy labdafogó hálót kaptak a börtöncursillot fenntartó szerv, a Szent Miklós Alapítvány felajánlásában.

balról, Orosz Atanáz, Szeidl Tamás, Orosz Árpád

Az ünnepélyes alkalomon a Görögkatolikus Papnevelő Intézet növendékeinek kórusa, a Szent Damján Kórus adott rövid koncertet a fogvatartottaknak. Az ünnepélyes átadó után, az ajándékok felavatása következett: a fiatalok és az alapítvány tagja egy focimeccsel vették birtokukba az intézet legújabb sport-eszközeit.

Forrás: Minap.hu, fotók: Végh Csaba

Címkék