Bemutatkozik a Szent Anna Szeretetotthon

A Miskolci Egyházmegye fenntartásába került a sátoraljaújhelyi idősek bentlakásos ellátásával foglalkozó intézmény.

csopotkép az épület előtt

2019. október 1. napjával hivatalosan a Miskolci Egyházmegye fenntartásába került a sátoraljaújhelyi Szent Anna Szeretetotthon. Több, mint 20 éven keresztül a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek gyakorolták az intézmény felett a fenntartói jogokat. 2019 nyarán Szent Anna védőszentünk ünnepe előtt hozta meg a döntést Keresztes Sarolta Bazilia OSBM, főnöknő, hogy a továbbiakban szeretet intézményük fenntartását a Miskolci Egyházmegyére, Dr. Orosz Atanáz püspök atya gondoskodására bízzák.

Az otthon a város elején az úgynevezett „Dókus kastélyban” működik mintegy két évtizede., ahol jelenleg ötvennégy idős ellátottat ápolnak és gondoznak a dolgozóink. Országos működési engedéllyel rendelkeznek, de az ellátottak köre főként a Hegyköz, Sátoraljaújhely és Sárospatak vonzáskörzetéből költözik az otthonba. Mindennapjaik során a keresztény értékrendet szem előtt tartva és a szakma etikai szabályait betartva végzik munkájukat.

az előadáson

Az évkörhöz kapcsolódóan kulturális és egyéb elfoglaltságokat szerveznek az idősek számára. Október az idősek hónapja volt, több irányvonal is hangsúlyt kapott. Kulturális tevékenység keretében színházban voltak az idősek, majd egészségmegőrzéshez, megtartáshoz kapcsolódó előadásokon vettek részt.

Az évszaknak megfelelően, terméseket gyűjtöttek, diót törtek, őszi díszítéseket készítettek, mellyel környezetüket szépítették. A sátoraljaújhelyi görögkatolikus templomban a Missziós Kereszt látogatása során nagy örömmel vettek részt az otthon lakóinak szervezett áhítaton.

a templomban

Az épületben van kápolna is, amit szintén Szent Anna tiszteletére szenteltek föl. Vasárnaponként és ünnepnapokon itt végeznek szertartásokat, november 21-én, az Istenszülő templomba vezetésének ünnepén is. Az otthon görögkatolikus lelki vezetője Halász György atya.