Az Úrban való öröm az erősségetek – görögkatolikus bál Nyíregyházán

2400-an mulattak a Görögkatolikus Metropólia hagyományos farsangi bálján február 16-án. A táncmulatság idei mottója volt a címben szereplő bibliai idézet: "Az Úrban való öröm az erősségetek" (Neh8,10).

koncert a bálon

Szurkolás helyett taps, sport helyett tánc és zene töltötte be a nyíregyházi Continental Aréna küzdőterét szombat éjjel. A görögkatolikus bál azonban a Szent Miklós-székesegyházban kezdődött püspöki vecsernyével. A metropólia egyházmegyéit megszólító nagyszabású rendezvényt a görögkatolikus főpásztorok is megtisztelték jelenlétükkel, így a csordultig telt székesegyházban mindhárman együtt imádkoztak a hívekkel. A tékozló fiú elővecsernyéjét nagy tömegben énekelték, s a kevesebb létszámhoz szokott alkonyati istentiszteleten zengett az imádság. „Így énekelni vecsernyét sokkal felemelőbb” – üdvözölte Kocsis Fülöp metropolita a többségében a farsangi bálra érkező híveket.

a vecsernyén

„Ahogy körbenézek, úgy gondolom, nincs közöttünk tékozló fiú, leány, hiszen most azzal, hogy itt vagyunk a templomban, visszatérő gyermeknek mondhatjuk magunkat” – kezdte gondolatait az érsek. A két testvér közül a másikéhoz hasonlít inkább életünk.” A másik testvér azonban rossz szemmel nézte, hogy az atya visszafogadta a tékozló fiút, szemrehányást is tett atyjának. S mint neki, olykor nekünk is fáj, hogy az Atya másokhoz is jó. „Jeremiás is felteszi a kérdést: hogy lehet az, hogy a gonoszoknak is jó a soruk, van itt igazság?” Ám a történetben az Atya az elégedetlenkedő fiú felé – s vele együtt felénk is – azzal fordul, hogy: fiam te mindig velem vagy, mindenem a tied.

Kocsis Fülöp

„Mennyire megváltozna az életünk, ha fölfognánk, hogy Ő mindig velünk van, és soha semmi nem hiányzik, mert tudja, mire van szükségünk. A nagyböjt épp erre lesz majd alkalmas: fölfogni, hogy mi minden a mienk. Minél inkább le tudunk mondani földi ragaszkodásainkról, annál inkább megnyílik a szívünk, az értelmünk a felismerésre, mennyi mindenünk van.”

Orosz Atanáz

Az estet a három hierarcha és Kovács Ferenc nyitotta meg a Continental Arénában. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, aki utoljára éppen 25 éve volt ezen a bálon, köszöntőjében visszautalt Fülöp atyának a vecsernyén elhangzó szavaira, de ő a tékozló fiú „fesztiváljait” idézte fel. A mai este ezektől azonban különbözik, mert „ez a találkozás, az együttes kikapcsolódás estéje, ahol mindenki főszereplő lehet, s amely – reményeink szerint – az Istennek tetsző” – mondta.

a nyíregyházi polgármester

Az évről évre Nyíregyházán megrendezett esemény vendége volt a város polgármestere, Kovács Ferenc, aki abbéli örömét fejezte ki, hogy úgy alakították ki az arénát a felújítás során, hogy ott nagy létszámú közösségi programok is zajlódhassanak: „Milyen jó, hogy minden évben itt van ez az erős közösség, melynek erős vezetői vannak.” Majd Fülöp atya vezetésével a Mennyei király imádsága csendült fel.

nyitótánc

A beszédek után a zene és a tánc vette át a főszerepet. A nyitótáncot az Edelényi Szent János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium növendékei táncolták. A házigazda, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a megjelent bálozókat személyesen köszöntötte, minden asztalnál váltott néhány szót a vendégekkel.  

Közben a színpadon és a tánctéren neves fellépők teremtették meg a báli hangulatot. A 4 for Dance, a Ham ko ham, valamint az egész éjszaka zenélő Szívtiproll zenekar a színpadról, a Nyírség Táncegyüttes a táncolók közé vegyülve késztettek mozgásra és tapsra kicsit és nagyot egyaránt. Az éjféli tombolasorsolás nyereményei felajánlásokból érkeztek, kisorsolásuk után a táncmulatság hajnalig folytatódott.

a tánctér felülnézetből

A kék-fehér mennyezeti díszítésen túl az idei bálon újdonság volt, hogy két házigazda konferált: Papp Valéria és Z. Pintye Zsolt, az előtérben pedig ki-ki ingyenes emléket készíthetett a szelfibox segítségével.

Szöveg és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék