Az Istenszülő oltalmában Rakacaszend

Különleges lett idén a rakacaszendi templom búcsúünnepe ...

a templomban

A hagyományokhoz híven idén is október első vasárnapján került sor Rakacaszenden a templombúcsúra, ami idén több szempontból is különleges lett; püspöki Szent Liturgia, az új harangláb és felújított parókia megáldása, lelkipásztorok el- és beköszönése.

A liturgia előtt Orosz Atanáz püspök  áldotta meg az újjáépített haranglábot valamint a pályázati forrásokból és a hívek adományaiból felújított templomot. A Szent Liturgián mondott homíliában Atanáz püspök Ferenc pápa újonnan megjelent, szociális enciklikájának központi gondolatáról, a „mindnyájan testvérek” pápai megállapításról beszélt, amit Ananiás apostol személyén keresztül világított meg a hívek számára.

harangláb

Megköszönte Kondás Andrásnak az egyházközségben eltöltött nyolc éves papi munkáját és a kedves hívek szeretetébe ajánlotta Dr. Balogh Győző rakacai parókust, aki mostantól oldallagos kormányzóként fogja ellátni a szendi közösséget. Különlegessége volt még a jeles ünnepnek, hogy a Szent Liturgián Tóth Loránd diakónus szolgált, aki szendi elszármazott, és most a Főegyházmegye szolgálatában áll.

parókia

A liturgia után került sor a parókia megszentelésére. Az épület külseje a Magyar Falu Program pályázatából valósult meg. Az 1992-ben, az akkor itt szolgáló, néhány éve már Teremtőjéhez költözött Belme László atya által épített parókia új tetőt, új nyílászárókat és hőszigetelést kapott. Az elbocsájtó áldás és éltetések után a szendi gyerekek meglepetésként egy búcsúzó dalt énekeltek a falu szolgálatától elköszönő András atyának. Köszönjük a pályázatoknak, adományoknak és összefogásnak, hogy van még mit ünnepelni Rakacaszenden.

Kondás András

A templom ünnepéről a Görögkatolikus Médiaközpont készített összeállítást.

Címkék