Az igazság munkatársa volt – Gyászmisét mutattak be a püspöki konferencia tagjai XVI. Benedekért

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai január 9-én a budapesti Szent István-bazilikában gyászmisét mutattak be XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért.

temetés

A szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. Koncelebrált Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, az MKPK tagjai és Michael Wallace Banach apostoli nuncius.

A gyászmisén együtt emlékezett az emeritus pápára Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; Lackner Pál nyugalmazott evangélikus tábori püspök; Varga Zs. András, a Kúria elnöke; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; a hazai politikai, társadalmi és kulturális élet képviselői, valamint a diplomáciai testület nagy számban megjelent tagjai. Együtt búcsúztak XVI. Benedektől a női és a férfiszerzetesrendek tagjai, a papság és a bazilikát megtöltő keresztény testvérek.

Az emeritus pápa 2022. december 31-én befejezte földi útját, és hazatért a mennyei Atya házába. Temetési szertartását Ferenc pápa vezette január 5-én Rómában, a Szent Péter téren.

A budapesti gyászmisén jelen lévők XVI. Benedek kihelyezett képe előtt imádságban, csendben búcsúztak.

A gyászmisében az evangélium Jézus búcsúbeszédéből (Jn 17,24–26) szólt.

Erdő Péter bíboros beszéde a Magyar Kurír oldalán olvasható

Forrás: Magyar Kurír

Címkék