Átadta az adományokat a szír falu képviselőinek Fülöp atya

A metropolita személyesen adta át az adományokat Naiim el-Gharbi atyának és a falu képviselőinek.

Naiim el-Gharbi és Kocsis Fülöp

Pénteken reggel, a hajnali érkezést követő reggeli után ünnepélyesen átadta a Görögkatolikus Egyház által gyűjtött adományokat és a napelemes rendszert Fülöp metropolita Bejrútban. Mivel akkor még nem volt biztos, hogy Szíriába is eljutnak, Al Dmeine al-Sarqije falu papja – aki a bejrúti melkita szeminárium rektora, – Naiim el-Gharbi atya és két falubeli fiatal tehetség vette át a tízmillió forintnyi dollárt, a számítógépeket és a napelemes rendszert. Az átadásról és átvételről hivatalos dokumentumokat írtak alá. Naiim atya elmondta: nagy megtiszteltetés és megható érzés, hogy egy távoli ország görög katolikusai ennyi pénzt összegyűjtöttek, és ilyen hasznos ajándékokkal kedveskednek a hányattatott sorsú szíriai keresztényeknek.

az ajándékok átadása

 

A szír ortodox pátriárkával is találkozott Fülöp metropolita.

Pénteken, a külügyminiszterrel való megbeszélés után a Bejrúthoz közeli hegyvidéki település, Bikfaya szélén található monostorban fogadta Fülöp atyát II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka. A szír ortodoxok az első egyházszakadás által létrejött keleti egyház. A 451-es khalkedóni zsinaton Krisztus egyedüli isteni természetének hangoztatása miatt (vagy talán inkább politikai indíttatásból) kizárták őket az egyetemes egyházból, létrehozva így a szír keleti egyházat. Azóta Libanon, Szíria, Irak, Irán és India területén élnek mintegy hat millióan.

A szíriai szír ortodoxok negyven százaléka menekült el a háború 2011-es kitörése óta, főként Nyugat-Európába és a tengeren túlra. A pátriárka elmondta, ezek a hívek az új országokban is hűek maradnak vallásukhoz, rítusukhoz, és közösséget formálnak új lakhelyükön is.

A pátriárka szívélyesen fogadta Fülöp atyát, aki a pócsi Istenszülő egy Maklári Teréz által festett, kicsinyített mását adta át, cserébe pedig egy-egy damaszkuszi intarziás keresztet kaptunk, melybe hátul a pátriárka neve volt belevésve. Az egymás egyházáról és utunkról történő beszélgetés után ebédre hívta vendégeit, Fülöp atyát kérve az evés előtti imádság elmondására.

Kocsi Fülöp, II. Ignác Efrém pátriárka

Rendkívül önzetlen, barátságos, mélyen hívő embert ismertek meg II. Ignác Efrém pátriárka személyében. Kifejezték neki hálájukat, hogy teológiai különbségek ellenére ilyen szeretettel fordulnak feléjük. A pátriárka elmondta: nem lehet olyan teológiai nézetkülönbség, mely a Krisztusban való testvériségünket megkérdőjelezné.

AZ ÚT TOVÁBBI KÉPEI