A végekről a Szentatyához

A baktakéki és a kányi közösség zarándoklattal készült a Kossuth térre Ferenc pápa köszöntésére

kép

A Baktakéki Görögkatolikus Parókia, valamint a Kányi Görögkatolikus Parókia hívei, mintegy húszan, közösen indultak, hogy köszöntsék Ferenc pápát, közösen imádkozzanak, kérjék az áldást családjukra, egyházközségükre, nemzetükre. A zarándoklat különlegessége volt, hogy nem is egy, hanem három napon keresztül tartott.

Varga Csaba

Varga Csaba atya beszámolója:

Ez alatt a három nap alatt igyekeztünk bejárni a görögkatolikusság, valamint az összmagyarság számára is fontos helyeket. Első nap, a közös imádság után, Baktakékről Debrecen felé vettük az irányt, ahol az Attila téri székesegyházat, a magyar görögkatolikusság egyik központját tekintettük meg. Itt Szaplonczay Márk segédlelkész vezetett minket körbe a templomban, valamint megismerhettük az egyházközség életét is.

Majd a Szent Anna székesegyházba vezetett utunk, ahol csapatunk egyik tagja tartott előadást. Ezt követően az érsekség kápolnáját, valamint az itt található kiállítást tekintettük meg, végül a főtér, és a református templom következett.

Utunk Hajdúdorogra vezetett tovább, ahol a Szent Bazil Oktatási Központban szálltunk meg. Verdes Miklós atya a szíves fogadtatás mellet az intézményegyüttes történetével is megismertetett bennünket. Másnap kora reggel Szent liturgiával indítottuk a napot a székesegyházban, majd gyors reggeli után Gödöllő felé vettük az irányt, a Grassalkovich kastélyba.

kép

A kastélylátogatás után Máriabesnyőre vitt utunk, ahol a kegyhelyet néztük meg. A szállás elfoglalása és a vacsora után Teleki Pál sírjához sétáltunk el közösen, az este zárásaként pedig meghallgattuk szálláshelyünk, a Mater Salvatoris lelkigyakorlatos ház kalandos történetét.

a csoport

Vasárnap pirkadat előtt indultunk zarándoklatunk végső céljához; a Kossuth térre, a pápai szentmisére. Mindannyian izgatottan készültünk és vártuk a Szentatyát, örömmel kapcsolódtunk be már az egészen korai közös imádságokba is. A záró áldást követően fáradtan, de lélekben felfrissülve indultunk haza.

A zarándoklat az EKCP-KP-1-2023/4-000021 pályázattal valósult meg.

Címkék