A törökök elől Olaszországba menekült albánok leszármazottait fogadta a pápa

Ferenc pápa annak a lungrói eparchiának a képviselőit fogadta május 25-én, amelyet XV. Benedek pápa Catholici fideles kezdetű apostoli konstitúciójával 1919-ben állított fel a török üldözés elől 500 éve Itáliába menekült albán közösség leszármazottai számára.

Donato Oliverio, Ferenc pápa

Donato Oliverio püspök vezetésével érkezett a lungrói italo-albán eparchia hatezer fős zarándoklata Rómába. Ferenc pápa szombaton délelőtt találkozott velük a vatikáni VI. Pál teremben. Köszönetet mondott nekik, amiért látogatásukkal kinyilvánítják hitüket és szeretetüket az egész Katolikus Egyháznak. Száz évvel ezelőtt, miközben az első világháborútól szenvedett Európa, XV. Benedek pápa meghallgatta az Dél-Itáliában élő albán közösség jogos igényeit, elismerve bátor lelki kitartásukat, amivel hűek maradtak hagyományaikhoz a nehézségek és szenvedés közepette is. Az akkori pápa szívén viselte a keleti egyház sorsát, és igyekezett segítségükre sietni. Ezért elrendelte a Calabriában élő hívek számára a görögkatolikus egyházmegye felállítását.

A Szentatya elmondta: a jeles évforduló jó alkalom arra, hogy hálát adjunk az Úrnak, amiért jóságában és irgalmasságában működött az italo-albán közösségben az elmúlt századokban. Ferenc pápa arra szólította őket, hogy ezt a jubileumot ne egy elért célnak tekintsék, hanem inkább adjon új és örömteli lendületet emberi és keresztényi elkötelezettségükhöz. Ebben az értelemben nagy szükség van arra, hogy tudatosítsuk a múltat és hálásan emlékezzünk rá, mert abból reményt merítünk ahhoz, hogy együtt zarándokoljunk a jövő felé, amit Isten nekünk akar ajándékozni. Fogadjátok be egyre inkább az Úr szeretetét, mely igazi örömünk forrása és oka – szólította fel az italo-albán közösséget a pápa. – Járuljatok a szentségekhez, legyetek közel a családokhoz, figyeljetek a szegényekre és a rászorulókra, álljatok a fiatalok mellett a nevelés nagy kihívásaiban. Hozzátette: Ezeken át őrizzék meg hagyományaikat, a Krisztushoz és egyházához való tartozásuk tudatát. Arra kaptak meghívást, hogy keresztényként éljenek, tanúságot téve arról, hogy a szeretet szebb a gyűlöletnél, a barátság szebb az ellenségeskedésnél, és hogy az egymás közötti testvériség érzése szebb, mint a konfliktusok.

Ma azokért is szól az ima és a hála, akik velünk örülnek az égben. Mindazokért, akik életükkel közvetítették nektek a hitet, a püspökök, a papok, a szerzetesek, a szülők és nagyszülők, akik az italo-albán közösségben hűséggel megőrizték és továbbadták hagyományaik kincseit. Kövessétek példájukat, és adjátok át az új nemzedékeknek lelki örökségeteket, amely identitásotokat adja – buzdított a pápa.

Forrás: Magyar Kurír

Címkék