"A te kereszted előtt leborulunk Krisztus"

Keresztet állítottak az edelényi Szent János középiskola aulájába

kereszt szentelés

A Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumba Atanáz püspök atyát hívtuk meg, hogy nagyböjt 4. hetének kezdetén megáldja újonnan elkészült keresztünket, ami az iskola aulájában kapott méltó helyett. Azért épp ezen a napon került sor erre az eseményre, mivel görögkatolikus egyházunkban nagyböjt 3. vasárnapján, épp a böjti idő felénél, a Szent Keresztet állítja elénk az egyház. Ennek oka, hogy a Nagyböjt során megfáradt lélek újult erővel ki tudjon tartani a hátralevő időben Húsvétig.

            A mi keresztünk előtt nem azért borulunk le, mert egymásra helyezünk két-három gerendát, hanem Jézus Krisztus megváltásunkért hozott áldozatát tiszteljük − ahogy Püspök atya is fogalmazott. Az a bizonyos fa, ami az Édenkertben halálunkat okozta, az most igazi életet ad, méghozzá örök életet. Ezért is énekeltük alkonyati istentiszteletünkön: Üdvözlégy, életadó kereszt, az Egyház díszes jelvénye, halhatatlanság fája, mely az örök dicsőség boldogságát termé nekünk; mellyel elűzetnek a gonosz lelkek seregei, s az angyali rendek örvendeznek, és a hívek gyülekezetét ünneplik.  Legyőzhetetlen fegyver, sérthetetlen erősség, a királyok győzelme, az áldozatok dicsérete, add elérnünk Krisztus kínszenvedésének idejét, és ajándékozz nekünk gazdag kegyelmet.

keresztállítás

Az a fa, ami akkor megosztottságot okozott ember és Isten illetve ember és ember között, az most épp az egységet, a közösséget segíti egyesíteni. A kereszténység sok kultúrát hozott össze és ez Jézus Krisztus áldozatának köszönhető. Így tekintsünk ebben az iskolában felállított keresztre is és arra, akit értünk keresztül szúrtak, megkínoztak; ez kovácsoljon minket még jobban eggyé, mert ennek a halálnak a vége maga a feltámadás lett. Úgy nézzünk erre a keresztre, mint életünk segítőjére, aki meg akar minket tartani ebben az ingoványos földi életben.

Halász György atya