A szinódusról egyetemi oktatókkal

A Miskolci Görögkatolikus Egyetemi lelkészség kezdeményezésére a Miskolci Egyetem oktatóival szerveztek beszélgetést a szinódusi útról

képernyőfotó

A Miskolci Egyházmegyében a Szinódusra való felkészítés folyamatát 2021. október 17-én nyitotta meg Orosz Atanáz püspö a szikszói görögkatolikus templomban.

A fő kérdés, hogy merre akarja a Lélek vezetni az egyházat? Ezért is fontos, hogy mindenkit meghallgassanak, akik eddig nem mondták vagy  mondhatták el a véleményüket az egyházról. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy bekapcsolódjon az egyházi irányt kereső küldetésébe. Így szólítottuk meg az egyetemi oktatókat és kértük segítségüket.

Figyelmes meghallgatásra van szükség és nem szalagcímekre. Ezt a mondatot Mario Grech bíboros úr mondta, aki jelenleg a püspöki szinódus főtitkára. Ennek szellemében voltunk kíváncsiak, hogy egyetemi oktatók mit látnak a katolikus egyházból és a görögkatolikus egyházból. Nem csupán egy rapid kérdőív kitöltése a cél, sokkal inkább a párbeszéd, az együtt gondolkodás, a közös cselekvés.

Jó volt megtapasztalni, hogy párbeszéddel mekkora falakat lehet lebontani, és a lebontott falak köveiből új utakat lehet építeni egymás felé és Isten Országa felé is!

Makkai László, görögkatolikus egyetemi lelkész