A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház rendelkezése a koronavírus terjedése kapcsán

Minthogy szükségessé vált, hogy követve az állami és egyházi utasításokat görögkatolikus egyházunk sajátos gyakorlata miatt mi is megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket, a koronavírus tovább terjedésének lehetőség szerinti akadályozására a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház a következőket rendeli el:

logo

Templomainkban a belépéskor használt szenteltvíz tartót ideiglenesen kivonjuk a forgalomból.

Az ikonokat, keresztet, Evangéliumos könyvet mindenki a saját meggyőződése szerint csókolja meg. Nem függesztjük föl ennek gyakorlatát, de egyelőre nem is buzdítjuk rá a híveinket, mindenki a maga felelőssége szerint járjon el.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a kereszthódoló vasárnapon és az utána következő héten nem tartunk keresztcsókolást! Természetesen ki lesz téve a kereszt, és mindenki a maga lelkiismerete szerint végezheti előtte a tiszteletadást.

Az Eucharisztia vételekor az eddigieknél sokkal nagyobb gondossággal kell arra ügyelni, hogy a szentáldozáskor ne történjék fizikai érintkezés. A papnak is fokozottan figyelnie kell arra, hogy az áldozó az ajkával ne érintse sem a kanalat, sem a kelyhet, sem a kendőt. Ha mégis szükség van a kendő használatára, azt azonnal cserélni kell. A kendőt ki kell vonni a forgalomból, és csak fertőtlenítés után szabad újra használni.

Mindenkinek a figyelmét fölhívjuk, hogy az előírt egészségügyi előírásokat minden körülmények között tartsuk be. Ugyanakkor félnünk egyáltalán nem kell. Isten kezében vagyunk. Az ehhez hasonló rendkívüli helyzetben még jobban megerősödhet Isten iránti bizalmunk. Nagyon erősen és buzgón könyörögjünk, hogy kerüljön el bennünket a betegség, és már megbetegedett embertársaink is minél hamarabb gyógyuljanak meg.

A rendkívüli helyzet hitünk próbája és megerősítője is lehet. Hiszen „akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik”. (Róm 8,28)

Címkék