A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye az olaszországi földrengés kapcsán

Olaszország középső részét a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg augusztus 24-én, szerdán hajnalban, több erős utórengést is észleltek a térségben.

logo

A földrengés epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, a város szinte megsemmisült. A rengéseket Rómától Nápolyig megérezték. A földrengés következtében több mint 150-en haltak meg, közel 400-an megsebesültek, több százan pedig eltűntek, de az áldozatok száma még növekedhet.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia augusztus 24-én kiadott közleménye az olaszországi földrengés kapcsán az alábbiakban olvasható:

Közlemény

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa megrendülten értesült a ma hajnalban Olaszországban történt földrengésről. Együttérzését fejezi ki a természeti katasztrófa sújtotta területen élőknek és az elhunytak hozzátartozóinak. Egyúttal döntött arról, hogy a Püspöki Konferencia katasztrófa alapjából 20 millió forint gyorssegélyt utal az Olasz Püspöki Konferencia részére a rászorulók megsegítésére.

Budapest, 2016. augusztus 24.

 

                                                         a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

                                                                             Állandó Tanácsa

 

Ferenc pápa szokásos szerdai katekézisét elhalasztva közös imádságra szólított mindenkit a földrengés áldozataiért és sérültjeiért.

„Elkészítettem a mai katekézist, miként az Irgalmasság szentévének összes szerdájára, Jézus közelségének a témájáról. De a Közép-Olaszországot sújtó földrengés hírére, hogy egész vidékek pusztultak el, többen meghaltak és megsebesültek, kifejezésre kell juttatnom a nagy fájdalmamat és közelségemet a földrengés sújtotta területek lakosai iránt, mindazok felé, akik elvesztették szeretteiket, és akik még a földrengés kiváltotta félelemben és rémületben élnek.” - szavakkal kezdte Ferenc pápa beszédét, majd így folytatta: „Megköszönve az önkénteseknek, a polgári és katasztrófavédelem munkásainak, ahogy a lakosság segítségére siettek, arra kérlek benneteket, hogy imádságban kapcsolódjunk össze, hogy az Úr Jézus, aki mindig részvétre indul az emberi szenvedés iránt, megvigasztalja a szomorú szíveket és adjon békét a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására. Hagyjuk, hogy Jézussal együtt mi is részvétre induljunk!”  
 

Forrás: MKPK, Vatikáni Rádió

Címkék