A Magyar Értéktárba került a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk

A Hungarikum Bizottság Lakiteleken ülésezett október 15-én. Ennek során tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Utóbbi gyarapodása a Görögkatolikus Metropólia számára különösen fontos, hiszen a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk nemzeti értékeknek minősültek.

Máriapócs

Papp Bertalan Máriapócs polgármestere és Kiss András megyei közgyűlési képviselő javaslatára tárgyalta a Hungarikum Bizottság azt, hogy a Magyar Értéktár részét képezze Máriapócs, továbbá helyet kapjanak a búcsúk is.

A kérelmezők szerint Máriapócs fontos szerepet tölt be a Kárpát-medencei magyar görögkatolikusság történelmi-spirituális emlékeinek ápolásában, megőrzésében és gyarapításában, hűen azokhoz a tradíciókhoz, melyek a Magyar Görögkatolikus Egyházban már évszázadok óta léteznek.

Papp Bertalan és Kiss András kérésüket azzal is indokolták, hogy a magyarországi görögkatolikusság ikonikus színtere, s egyben Közép-Európa leglátogatottabb görögkatolikus zarándokhelye, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leglátogatottabb turisztikai centruma a Máriapócs Nemzeti Kegyhely, ahová évente több százezer zarándok látogat el, nemcsak az országhatáron belülről, hanem határon kívülről is. A Máriapócsi Bazilika pedig kiemelt jelentőségű nemzeti kincs.

A polgármester és a megyei közgyűlési képviselő javaslatát támogatta Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Hierotheosz Egyesület továbbá dr. Simicskó István (KDNP) és dr. Simon Miklós (Fidesz) országgyűlési képviselők.

A Hungarikum Bizottság október 15-én lakiteleki ülésén elfogadta a kérelmet, és így a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk bekerültek a Magyar Értéktárba. A távlati cél az, hogy a görögkatolikusok spirituális központja a hungarikum jegyzékbe is bekerüljön.

Fülöp metropolita atya azért örül a döntésnek, mert ha Máriapócs hungarikummá válhat, akkor ezzel a magyar nemzet túl azon, hogy elismeri népeket összefogó erejét hitet tesz amellett, hogy ez a lelki központ gyógyítólag hasson nemzetünk lelkére és lelkiismeretére is.

Honlapunk kérdésére dr. Simon Miklós a térség országgyűlési képviselője is elmondta véleményét. Szerinte ezzel az előterjesztéssel saját magunk adósságát törlesztettük jó szívvel a Szűzanya, Máriapócs népe és az ide évszázadok óta elzarándokló hívek felé.

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék