A konstantinápolyi pátriárkával találkozott Fülöp metropolita

Az ortodox szinódus sűrű teendői közepette Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka hétfő délután magán irodájában fogadta Fülöp metropolitát Isztambulban. Mivel délelőtt a magyar nagykövet tett hivatalos látogatást nála, Fülöp atya már a második magyar vendége volt aznap az egyházfőnek.

Kocsis Fülöp,  Bartolomeosz pátriarka

A találkozás elején egy Görögkatolikus Szemlélet Magazint, a két egyház testvéri összetartozásának jeleként egy kétszemélyes, aranyozott Zsolnay teáskészletet, és a máriapócsi kegykép kézzel festett másolatát adtuk át neki.

A pátriárka élénken érdeklődött a magyar görögkatolikus egyház iránt, és elismerését fejezte ki, hogy egyházunk fejlődésének eredményeképpen metropolitai egyházzá lettünk. Örömmel közölte, hogy meghívást kapott a magyar államtól az idei Szent István ünnepre. Mint mondta, ő maga is részt fog venni a Szent Jobb-körmeneten. Elárulta azt az egészen friss hírt is, hogy a magyar kormány döntése értelmében az ortodox patriarkátus saját épületet fog kapni Budapesten.

Beszélgetés közben a pátriárka büszkén mutatta azt a könyvet, melyet a nyugalmazott Benedek pápa személyesen ajándékozott neki. Mint megtudtuk, első találkozásuk éppen II. János Pál pápa temetésén volt. Azóta is jó barátság és mély lelki kapcsolat köti egymáshoz a két idős egyházfőt.

Ennek kapcsán Fülöp atya rákérdezett arra, hogy milyen előkészületek előzték meg azt a római látogatását, amely sokak számára azért is emlékezetes, mert az akkor celebrált szentmisésén a Hitvallást a Filioque nélkül imádkozták el. Jól emlékezett az eseményre a pátriárka is, s hozzátette, hogy vannak más katolikus közösségek is, keleti rítusúak, amelyek rendszeresen ebben a formában imádkozzák a Credót.

A migránskérdés kapcsán fölidézte azt az emlékezetes látogatást, amelyet Ferenc pápával közösen tettek Lampedusa szigetén, ahova évek óta nagy számban érkeznek a tengeren át afrikai menekültek.

Egész görögkatolikus egyházunk számára nagy megbecsülést jelent, hogy a konstantinápolyi ortodox pátriárka személyesen fogadta metropolitánkat. Igazán méltó lezárása volt ez a találkozó az egyébként is jól sikerült gyűjtésnek, és a gyűjtés eredményének átadására szervezett libanoni és szíriai utazásnak.

KÉPEK