A kegyelem órái Homrogdon

A homrogdiak ma búcsúztak el a Missziós kereszttől ...

a templomban

Az alábbiakban Trescsula Laszló, homrogdi parókus írását olvashatják:

A kegyelem óráit élhettük át Homrogdon a görögkatolikus templomban. A NEK Missziós keresztjének megérkezése pillanatától, egészen a búcsúzásig éreztük, milyen nagy kitüntetésben van részünk. A magyar szentek és boldogok ereklyéi és a Szent Kereszt ereklyéje felemelt mindnyájunkat Istenhez.

A megrendültség talán a kedd esti vecsernyén talált szíven sokakat. Anyaszentegyházunk ezen a napon szent Longinusz századosra emlékezik, aki ott állt Jézus keresztje alatt és látta, hogy a „templom kárpitja kettéhasad”. Ezeket látva megváltozott az élete, buzgó Krisztus követő lett: „Ez valóban Isten Fia volt.” (Mt 27,54)

kereszt a templomban

Buka Gábor atya, aki a vecsernyét végezte, ez utóbbi gondolatokkal vezette be prédikációját: „Láttam kettéhasad templomokat Aleppóban, szíriai látogatásom során.” Beszámolt az ott élő keresztények buzgó hitéről, megélt szeretetükről és főleg üldözöttségükről és kitartásukról. Ekkor értettük meg mindnyájan, hogy milyen jó nekünk. Itt állhatunk mi is, a Szent Kereszt ereklyéje mellett, mint Longinusz százados, de teljesen másképp: jóllakottan, biztonságban és békében, nem úgy, mint a közel-keleti keresztény testvéreink kettéhasadt templomokban. Egy pillanat is elég lenne, és lehetne minden máshogyan nálunk is…

A Szent Efrém Férfikar arab nyelven  énekelte a „Feltámadt Krisztus halottaiból…” húsvéti tropárunkat a vecsernye végén, fokozva megérintettségünket.

Buka Gábor

Hálatelt szívvel imádkozott mindenki a templomban a Missziós kereszt előtt. Még egy kis csodának is tanúi lehettünk néhányan. Egy onkológiai beteg kontrollvizsgálatra volt előjegyezve tegnap, előtte azt kérte. áldjam meg a Szent Kereszt ereklyéjével, amit a miskolci Székesegyházból kaptunk kölcsön, mert hiszi, hogy rendben lesz minden. Pár órával később jelentette, hogy az orvosa azt mondta: „Ilyen eredményeket szeretnék látni minden betegemnél.”

A templom szinte mindig megtelt imádkozó hívekkel. A homrogdi és selyebi iskolások és óvodások is különös átéléssel az arcukon, csodálattal álltak a Missziós kereszt előtt. Még tablót is készítettek, amelyen bemutatták a Missziós kereszt szentjeit és boldogjait, tanáraik vezetésével. A selyebi óvodások és iskolások imaszolgálata Kondás András atya irányításával, és hozzájuk intézett prédikációjával a szentekről, a felnőtteket is magával ragadta.

képek

Demkó Balázs atya katekézisében a magyar történelmet idézve, a jövőre nézve adott hasznos útmutatást.

Kiss Attila atya a kereszt és imádság gyógyító hatásáról beszélt: „Jézus nem azt mondta, hogy nem lesz probléma és betegség, hanem azt, hogy ő segít megoldani és hordozni a nehézségeket…”

Dr. Balogh Győző atya a misszió fontosságát, új lehetőségeit és módszereit világította meg mesteri módon.

Balogh Győző

A cursilllo átformálta szendrőládi roma közösség énekes tanúságtétele is színessé tette missziónkat településünkön.

Atanáz püspök velünk való virrasztása és kiegyensúlyozott imádsága nyugalommal töltött el minket, hogy ne kapkodjunk, figyeljük a jeleket, amiket az Istentől kapunk ezekben a gyönyörű és szent órákban.

Ezúton mondok köszönetet a kerületünkben szolgáló atyáknak is, akik szebbé tették szolgálatukkal missziónkat.

TOVÁBBI KÉPEK; (Homrogdi Görögkatolikus Egyházközség facebook oldala)

 

Címkék