A 20. ifjúsági gyalogos zarándoklat 4. napja

Negyedik napja zarándokolnak a jubileumi, 20. ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevői. A 25 kilométeres táv megtétele után jól megérdemelt jutalom várta fiataljainkat.

Fülöp atya és egy zarándok

A szokásosnál két órával hamarabb indultak a 20. ifjúsági zarándoklat résztvevői Nyíregyházáról, hogy Oroson és Napkoron át időben érkezzenek a mai nap célpontjához, Levelekre. Az orosi templomban Monostory Marcell parókus atya fogadta őket. 

a templomban

Leveleken a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornaterme adott szállást a zarándokoknak, a csomagok átvétele előtt azonban bőséges ebéd várta őket: a szendvicsek mellett friss péksütemények, gyümölcsök, és üdítők enyhítették a nap fáradalmait. És ha ez nem lett volna elég, a szálláshelyek elfoglalását követően különbuszok szállították a zarándokokat a leveleki tófürdőre, ahol egész estig a szabadidő kellemes eltöltése volt a "kötelező" program. Volt fürdés, labdázás, előkerült a kártya, a gitár, a könyvek. Sokan alvással, napozással, beszélgetéssel pihenték ki az elmúlt napok fáradalmait. 

szerzetes

Este 8 óra után kezdődött Rúzsa Magdi koncertje a tó partján. A Görögkatolikus Metropólia jóvoltából mindenki számára ingyenes koncert iránt az egész megyéből óriási volt az érdeklődés - olyannyira, hogy jóval a koncert kezdete előtt jelentős torlódás alakult ki a Levelek felé vezető út mindkét irányában. Biztonságtechnikai okokból csak 3500 ember tartózkodhatott a tófürdő területén, ám a kerítésen kívül is több százan voltak kíváncsiak a koncertre.

A koncertet megelőzően az énekes Fülöp atyával beszélgetett, és elmondta, hogy az imádság erőt adott a várandóssága alatt és a nehéz időkben is. Fülöp atya kérte, hogy a napi imádság mindig legyen része az életüknek, és a gyermekeik életének legyen része a hit és a templom. Magdi elárulta, hogy figyelemmel kísérte Obbágy Lacus atyáék hármasikreinek történetét, és az óriási erőt adott neki a szülése előtt. A hármasikreket ősszel Csaba testvér fogja keresztelni. 

Rúzsa Magdi

Fülöp atya a színpadon köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy a zarándokok minden évben útra kelnek, ezúttal Tokajból tartanak Máriapócsra. A távolság hallatán elismerő és csodálkozó megjegyzések röpködtek a közönség felől. Fülöp atya megosztotta a hallgatósággal a zarándokok egyik legfőbb tulajdonságát, azt, hogy mindenkit magukkal visznek lélekben. "Most tehát mindannyiótokat tiszteletbeli zarándokká fogadunk" - mondta Fülöp atya, mely kijelentését vastaps követte.

Fülöp metropolita után Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a koncertre várókat, akinek a zarándoklat hagyományaihoz híven Fülöp atya zarándoksálat ajándékozott.

Fülöp atyával

Ezután következett az est fő attrakciója, Rúzsa Magdinak és zenekarának, akik másfél órán át szórakoztatták a közönséget.

Fiataljaink pénteken Ófehértóig gyalogolnak, ahol Böjte Csaba testvér és Fülöp atya tart elmélkedést a zarándoklat utolsó előtti, lelki napján.

Szabó Sándor és Király András fényképei (még több fénykép a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján)

Címkék