25 éves az Avas-déli templom Miskolcon

1992. szeptember 27-én szentelték fel Miskolcon az Avas-déli Isteni Ige Templomot, valamint ezzel egy időben tették le a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium alapkövét is. Ennek a jeles napnak a tiszteletére egész heti búcsúi programmal készült a római, és a görögkatolikus közösség.

25 éves az avasi templom

Felszentelése óta a két közösség közösen használja a templomot, saját kápolnával és hittanteremmel.

Először1988-ban Velkey László orvosprofesszor Seregély István egri érsekkel összefogva vetette fel azt a gondolatot, hogy Miskolc legnagyobb lakótelepén a katolikus egyháznak egy ökumenikus templomot kell építenie!

Az eredeti elképzelés négy felekezetnek adott volna helyet. A protestáns közösségek azonban még a tervezés szakaszában lemondtak a bekapcsolódásról. A római- és görögkatolikus egyházakat képviselő püspökök 1988. május 23.-án, Miskolcon, a Mindszenti Plébánián jegyzőkönyvben rögzítették az ökumenikus templom építésének szándékát és a feladatokat. A terv megvalósításához 1988-ban területet kaptak a városi tanácstól. 1989-ben az építkezés vezetésére és az egyházközség képviselő-testületének életre hívására Mándy Zoltán és Grunda János szervezőlelkészek kaptak megbízást.

1991. június 2-án, Pünkösdkor volt az ünnepélyes alapkőletétel, az alapkövet Seregély István érsek szentelte meg. 1991 karácsonyán már éjféli misét tartottak a neobizánci stílusú új templomban.

1992 húsvétjára elkészült a görögkatolikus kápolna. A kápolnát Mosolygó Marcell Búza téri főesperes parókus szentelte fel. 1992 tavaszán több mint 100 gyermek volt elsőáldozó az akkor még aláállványozott templomban.

Az Avas-déli Isteni Ige templomához, valamint a hozzá tartozó római katolikus plébániához és görögkatolikus parókiához szervesen kapcsolódott az egyházi gimnázium felépítésének terve. Seregély István érsek először a bencéseket kérte fel a leendő gimnázium vezetésére. Az ő visszalépésük után a Magyarországra visszatelepült jezsuitákhoz fordult.

1992. szeptember 27-én, a templom felszentelése napján történt az iskola alapkőletétele és megáldása is. A templomszentelést és az alapkő megáldását Kada Lajos érsek, pápai nuncius végezte. A szertartáson jelen volt Seregély István egri érsek, Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök, valamint sok világi és egyházi méltóság, a magyar jezsuita provinciát Nemesszeghy Ervin SJ tartományfőnök képviselte.

1993 és 1995 között felépült az észak-olasz mintát követő harangtorony is. A Szent Ferenc nevű harang 420 kg, a Szent Erzsébet pedig 243 kg tömegű, mindkettőt Gombos Lajos öntötte 1992-ben. A harangokat Kovács Endre püspök szentelte meg.

A templom római katolikus kápolnájának szárnyas oltárát Máger Ágnes festőművész, a fából faragott keresztút stációit Kopp Judit készítette. A görög katolikus kápolnát Kárpáti László szekkói és ikonjai, valamint Janka Gábor ikonjai díszítik, az üvegablakokat Pénzeli Péter és Monostory Viktória készítették. A templom főhajójának négy evangélistáját Xantus Géza csíkszeredai festőművész készítette.

1994 májusában megérkezett P. Csókay Károly SJ, hogy átvegye az Ige templomának lelkészi szolgálatát Mándy Zoltántól. Károly atya folytatta a templom építésével kapcsolatos munkát, a meghibásodások javítását, és a lakótelep lakásait felkeresve a közösség építését. Ezekben az években került sor a kapcsolat felvételére és elmélyítésére Miskolc többi plébániájával.

Az avasi templom az ökumenikus együttműködésre való készséget tükrözi vissza. A kezdetektől fenntartott nyitottság gyümölcse az is,  hogy 2000 adventjétől összegyűlő református közösség, később önálló gyülekezet, éveken keresztül a hittanteremben, majd a gimnáziumban tartotta az istentiszteleteket és más alkalmait.

Az eltelt 25 év alatt mindvégig szoros volt a templom és az iskola együttműködése a jezsuiták lelki vezetésével, a plébániai, a parókiai, valamint a gimnáziumi közösség erősödött,  és folyamatosan ellátja missziós feladatát az avasi lakótelepen.

A jubileumi ünnepet  háromnapos lelkigyakorlat vezette be, a templombúcsú csúcspontját a vasárnap 11 órától kezdődő görögkatolikus püspöki liturgia jelentette, Orosz Atanáz vezetésével, amelyen a jezsuita atyák is koncelebráltak, ünnepi beszédet Lipcsák János miskolci plébániai kormányzó mondott.

FÉNYKÉPEK

Fotók: Mocsári László

Forrás: Minap

 

Címkék