„25 éve a Boldogabb Családokért”

Beszámoló a XXV. Családkongresszusról

a kongresszuson

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága által alapított Magyar Katolikus Családegyesület 1994 óta minden évben Családkongresszust szervez. Így volt ez az idén is. A jubileumi XXV. Családkongresszust Balatonakarattyán tartották 2018. november 22-24. között. Ezen a találkozón az egész országból és határon túlról érkező magyar papok és házaspárok tapasztalatcserét folytattak a családokért végzett munkájukról, előadásokat hallgattak, kapcsolatokat építettek.

A Kongresszus a családokkal kapcsolatos dokumentumok fényében - a II. Vatikáni Zsinat Gaudium et spes konstitúciójától elindulva a Ferenc pápa által kiadott Amoris laetitia apostoli levéllel bezárólag - vizsgálta a család életében történt változásokat.

kongresszus

Az előadásokból világossá vált, hogy mélyreható szociális, erkölcsi és jogi változások következtek be a családok életében. Csak néhányat ezek közül. Megvalósult az emberi termékenység szabályozása. Általánossá vált az abortusz. Megvalósult az orvosilag asszisztált megtermékenyítés. Meghosszabbodott az emberi élet. s emiatt egyre több az elmagányosodott, gondozásra szoruló idős személy. Több országban törvényesítik az eutanáziát. Bekövetkezett a demográfiai válság.

A Kongresszus felmutatta az Egyház válaszát, megoldását ezekre a nagy kérdésekre. Megfogalmazódott, hogy új evangelizációra van szükség. Ezt a célt szolgálja a családpasztoráció, amely tudatosítja a családokban, hogy ők az új evangelizáció alanyai, főszereplői.

Hittel valljuk Szent II. János Pál pápával, hogy „minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a család lelkipásztori gondozása erősödjön és fejlődjön, s valóban előnyt élvezzen, mert bizonyosak vagyunk abban, hogy a jövendő evangelizációja a családegyháztól függ. ”Szépen kapcsolódik ehhez a gondolathoz az idei dublini Családok Világtalálkozójának jelmondata: „A család örömhíre, a világ öröme.”

előadás

A Miskolci Egyházmegyéből öt pap házaspár vett részt ezen a Kongresszuson. Ez azt mutatja, hogy, egyre többen felismerjük a családpasztoráció fontosságát és szükségét érezzük a találkozókon való részvételnek.

Dudás László

Fotók: Magyar Kurír

Címkék