200 éves az Eperjesi Főegyházmegye

Az eperjesi érsekség jubileumi évének legfőbb ünnepségét az egyházmegye megalakulásának 200. évfordulója alkalmából szeptember 20. és 23. között tartották. Az eperjesi görögkatolikus püspökség jogilag 1818. szeptember 22-én alakult meg a VII. Pius pápa által kiadott Relata semper bullával a munkácsi püspökségtől leválasztva.

Leonardo Sandri

A ünnepségsorozat központi eleme szeptember 22-én, szombaton a litinyei Istenszülő elszenderedésére felszentelt bazilikában volt. A püspöki liturgia főcelebránsa az eperjesi metropolita Ján Babjak SJ volt. Legfőbb vendég a Keleti Egyházak Kongregációjának a prefektusa, Leonard Sandri kardinális volt, aki egyúttal a homíliát is mondta.

Több mint harminc érsek és püspök érkezett, nemcsak Szlovakiáról hanem külföldről is beleszámolva Magyarországot is. Nem hiányzott Mons. Giacomo Guido Ottonello szlovákiai apostoli nuncius és Cyril Vasil SJ érsek atya Keleti Egyházak Kongregációjának a titkára sem. Jelen volt  még Rastislav, eperjesi pravoszláv érsek metropolita, az evangélikus egyház augsburgi hitvallású püspöke, Milos Klatik, Kocsis Fülöp metropolita, Keresztes Szilárd püspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és még sokan mások egyházi és állami tisztviselők valamint a meghívott vendégek.

püspökök menete

A homiliában Leonardo Sandri kardinális atya Litinyéről beszélt, hogy mennyire szimbolikus helynek számít a görögkatolikus hitben, Szlovákiában.

A híveket biztatta ezekkel a szavakkal: „Megéri élni a hitet, megéri tűrni a szenvedést, amikor Krisztus nyomdokaiban járunk, ahogyan Szent Péter levelében írva van: „Krisztus szenvedett értetek, és példát mutatott, hogy az ő nyomdokaiban járjatok“. A ti történelmetekben igazi tanúságtévők a Szent II. János Pál pápa által boldoggá avatottak, Gojdics Péter Pál püspök atya, Hopko Bazil püspök atya és a redemptorista szerzetes Trcska Metod Dominik atya. Velük és bennük akarjuk tisztelni minden egyszerű és ismeretlen embert, akik a püspökök és papok hiányában folytatták és tovább adták hitüket családjaikon és házaikon belül. Nem azért lettek boldogok, mert hivatalosan az Egyház által azzá lettek hirdetve, azért boldogok, mert átérezhették azt a boldogságot amelyet Jézus prédikált a hegyen.”

A Szent Liturgia végén üdvözlő és köszöntő beszédet tartott a Szlovákiai püspökök szövetsége nevében Mons. Bernard Bober kassai érsek atya. Valamint röviden beszédet mondott Milan Sasik CM munkácsi püspök atya, mivelhogy kétszáz évvel ezelőtt a nagy munkácsi egyházmegyéből lett leválasztva az eperjesi egyházmegye.

püspökök a liturgián

Az eperjesi érsekség és metropólia nevében köszönetet mondott és jókívánságot intézett Ján Babjak SJ érsek metropolitához a közelgő jubieliumi 65. évének alkalmából az eperjesi érsekség főtitkára Mons. Lubomír Petrik atya. Utolsóként az érsek metropolita Ján Bajka SJ püspök atya foglalta imába köszönetét az eperjesi püspökség kétszáz évéért, a görögkatolikus egyház megalakulásáért Szlovákián valamint a mártírokért, hitvallókért ebből az egyházból és a hívekért akik már elérték az örök célt.

Az Istenszülőnek megköszönte a Máriai zarándokhelyeket, elsősorban Litinyét és Litmanovát, melyeket anyai védelme alatt tart. Külön hálás Szent Miklósnak is a litinyei csodálatos megjelenéséért. Szeptember 23.-án vasárnap az ünnepségek folytatásaként Szent Liturgiát tartottak az eperjesi Keresztelő Szent János katedrálisban, mely egész történelme során a görögkatolikus egyház lelki központja volt. Fő celebráns az érsek metropolita Ján Babjak SJ püspök atya volt, koncelebráltak vele Leonardo Sandri kardinális, Giacomo Guido Ottonello apostoli nuncius püspök atya, Hucko Ladislav prágai apostoli exarcha, John Kudrick nyugdíjazott pármai püspök atya, aki a prédikációt mondta, és Ján Eugen Kocis nyugdíjazott prágai segédpüspök atya.

jobbról Fülöp metropolita

A főegyházmegye hivatalos közleményét fordította: Roland Noso

Szerző: Nyíregyházi Egyházmegye/fotó: Eperjesi Főegyházmegye

Címkék