10 éves a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A kerek évforduló alkalmából online rendeztek találkozót a Szakkollégisták, ahol vendégük volt Fülöp metropolita és Atanáz püspök.

Fülöp atya, Atanáz püspök

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium vendége volt Kocsis Fülöp érsek - metropolita atya, aki a KRSZH elnöke is egyben. Mint ismeretes, ebben az évben 10 éves a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és – mint alapító tag – a miskolci Szakkollégium is. Orosz Atanáz atya, a Miskolci Egyházmegye püspöke, szakkollégiumunk fenntartója is vendégünk volt a beszélgetésen.

Fülöp érsek atya az online megtartott találkozó alkalmával a böjt és a szabadság viszonyának szempontjából beszélt a nagyböjti időszakról. A szabadság fontos emberi eszmény. Az ember azáltal teszi értékessé a tetteit, hogy felelősséggel bír irántuk. Megadatik, hogy tényleg szabaddá váljon az ember, de ehhez a szabadságot tanulni kell. A szabadság fogalma egyre mélyebbé válik a felnövekvő emberben, határainkon belül meg tudjuk találni a teljes szabadságot. Ha jól éljük meg a böjtöt, és az Jézus felé irányul, akkor a szabadságunk egyre növekszik. A böjt önmagunk megismerésében visz előre, a böjt hozzájárul, hogy Jézusra figyeljek.

Fülöp metropolita

A hallgatók több kérdést is feltettek érsek atyának, többek között azt, hogy mikor lesz az ember gyermeki hitéből érett, felnőtt, tudatos hit (hiszen a hit folyamatosan fejlődik az ember életében, egészen kisgyermek kortól). Érsek atya válaszában elmondta, hogy a fiatal felnőtt tudatos döntést hoz, amikor elköteleződik Jézus mellett. Tudatosan építenünk kell a hitünket ahhoz, hogy az folyamatosan fejlődjön.

A következőkben a böjtöléssel kapcsolatosan kérdezték érsek atyát: „ha nincs az embernek komfortérzete, amikor böjtöl, mert nem eszik, akkor indulatosabb és sokszor megbánt másokat. Hogyan lehet ezen változtatni? Hogy kell ezt kezelni?” A kis mennyiségű étel hatással van a pszichére, de ezt pozitív irányba is fordíthatjuk. Ha az ember egészségesen él, összhangban van a természettel, akkor az egyensúlyt is meg tudja találni. Megküzdünk ezzel az állapottal és Jézusra irányítjuk a figyelmünket. Így a küzdelmünk az ő segítségével megélt győzelem lesz.

Érsek atyát kértük, hogy beszéljen a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatról, aminek ő az elnöke. Az idén 10 éves KRSZH megünneplésére sok tervünk volt, azonban a koronavírus járvány egyelőre nem engedi, hogy közösen ünnepeljünk. Elmondta, hogy terveink között szerepel egy brüsszeli út, ahol az Európa Parlamentben lehetőségünk lenne ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a bemutatására. Illetve várhatóan lehetőségünk lesz egy konferenciát tartani Rómában.

képernyőkép

Atanáz atyát arra kérték a szakkollégisták, hogy idézze fel emlékeit a megalakulással kapcsolatban, hiszen ő 10 éve püspök, és 10 éve alakult a miskolci roma szakkollégiumunk is. Atanáz atya felidézte a napot, amikor érsek atya felhívta és elmondta neki a létesülő szakkollégiumi hálózat terveit, a miskolci szakkollégium megalakulásának helyzetét. Atanáz atya örömmel fogadta a kezdeményezést és állt mellé.

Bízunk benne, hogy ennek a kezdeményezésnek, a szakkollégiumi hálózatnak még sok 10 éve lesz, hogy minél több hátrányból induló fiatalnak támogatást adjon egyetemi tanulmányaihoz.

A miskolci szakkollégium évente 25-32 fiatalnak ad lehetőséget felsőoktatási tanulmányaik folytatása során. Több mint ötven hallgató szerzett már diplomát sikeres nyelvvizsgát követően. Évente több mint 20 egyetemi oktató tevékenykedik mentorként a szakkollégiumban. Az elmúlt időszakban teljesen megújult a szakkollégium épülete, kápolnája. Sikerült a tavalyi évben átadni egy új közösségi házat is. A munkatársak mellett állandó pszichológusa van az intézménynek és már második alkalommal a kiváló tehetségpont címet is megkapta intézményünk. A Miskolci Egyetemmel való kiváló együttműködés miatt a Miskolci Egyetem Kiemelt Támogatója címet kapta meg a szakkollégiumunk.

Hálásak vagyunk Fülöp érsek atyának és Atanáz püspök atyának, hogy imájukkal, szeretetükkel mindig kiállnak mellettünk és támogatnak minket! Isten áldása kísérje őket!

Mozgó Mónika, külső kapcsolatokért felelő koordinátor

Címkék