Lelki fitnesz Hodász András atyával, a GrFC-ben

GrFC-ben

GrFC - egy klub görögkatolikus fiataloknak Budapesten, minden kedden.

 A GrFC küldetése, hogy találkozási lehetőséget nyújtson a fővárosban és környékén tanuló görögkatolikus egyetemistáknak és főiskolásoknak.

November 6-án a GrFC (Budapesti Görögkatolikus Egyetemi Lelkészség) novemberi kiemelt keddi találkozóján Hodász András atya tartott elmélkedést a lelki szárazságról. A lelki élet nem állapot, hanem út, amin járni kell. E folyamatos út része a lelki szárazság is, amely a pusztai vándorláshoz hasonlít és amit végig kell járni. „A pusztában találtam rád” (MTörv 32,10) – a szárazság pusztájában a választott nép tapasztalatához hasonlóan kilépünk konfortzónánból, elválik és letisztul az szeretet az önszeretettől, találkozunk igazi önmagunkkal, elesettségünkkel, kérdéseinkkel és félelmeinkkel.

Hodász András

A puszta ugyanakkor a megtisztulás, a találkozás és a törvényadás helye is. Ekkor tapasztaljuk meg, hogy a vígasz Istentől jön, nem én okozom. Rádöbbenünk, hogy szükségünk van az Istenre. Könnyű megoldásnak tűnik ilyenkor a lustaságból fakadó feladás, amely a lelkiélet visszamaradását okozhatja: nem más ez, mint visszatérni érzékiségünk fogságába. Ha azonban nem vágyunk vissza az egyiptomi húsos fazekakhoz, hanem tovább járunk a szabadulás útján, akkor a lelki szárazság afféle „lelki fitnesz” számunkra, mely edz és megerősít. Ehhez azonban kell a kitartás, a helyes bűnbánat, a rendszeres ima és az abban való állhatatosság. Kempis Tamást tanácsa: Gondolj arra, hogy volt már vigasztalásban részed!

András atya elmélkedésében utalást tett a társadalmi problémákra, melyek lelki szárazságot okoznak. Ilyen a türelmetlenség, miszerint nincs idő a fájdalomra és a küzdelemre; Az élménytársadalom veszélye, amely az élmények hajszolása mellett nem tud a puszta valóságával mit kezdeni. Vagy a társadalomban megjelenő infantilizmus, amely az érzéki örömök a kis dolgok „itt és most” hajszolását okozza.

Az elmélkedés végén a személyes beszélgetés során a keresztény fiatalok társadalmi szerepvállalásáról, illetve az ehhez kötődő nehézségekről is szó esett.

 

A GrFC közelgő programjai:

november 13. KEDD – Advent! Máris? – A karácsonyt megelőző bűnbánat időszak kezdetéről (Tamás atya)

november 20. KEDD – Kik azok a görögkatolikusok? – folytatódik a sorozat a görögkatolikusságról

Szeretettel várunk közösségünkbe!

GrFC csapata