Koncert a Zenepalotában

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény 2018-ban ünnepli ötödik születésnapját. Ez alakalomból több különleges programmal ünnepelnek idén a lakásotthonok lakói. A napokban komolyzenei hangversenyen vettek részt Miskolcon.

a Bartók teremeben gyülekeznek a gyerekek

Ezt az évet igyekszenek különlegessé tenni a lakásotthonok dolgozói a Gyermekvédelmi Intézmény fennállásának ötödik évfordulóján. Bukáné Kaskötő Marietta tisztelendő asszony közreműködésével a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója, Sándor Zoltán koncertre hívta a megyaszói gyermekeket a miskolci Zenepalota Bartók Termébe.

koncert közben a közönség

"Lakásotthonok gyermekei, nevelői, nevelőszülői hálózat nevelőszülői, gyerekei, tanácsadói együtt vártuk március 20-át. Izgulva mentünk be az épületbe, nem tudtuk, hogy hogyan fogják fogadni gyermekeink a koncertet. Hiszen ilyenen még nem vettünk részt. Nagy öröm volt mindannyiunk számára, hogy már a csodálatos neobarokk környezet tiszteletet árasztó falai elcsendesítettek minket. Megtiszteltetésnek éreztük, hogy Sándor Zoltán, az intézet igazgatója karnagyként vezette a női kart a hangversenyen. Bukáné Kaskötő Marietta nem csak konferált, hanem megismertetett minket a koncerten megszólaló hangszerekkel is. Megtudtuk, hogy vannak tisztán ritmus hangszerek, valamint dallamhangszerek is, ez utóbbi csoportba sorolható marimba, amin Karácson Viktor „Békák” kortárs zenét szólaltatta meg.

Miért komponálnak a zeneszerzők? - Tette fel Marietta a kérdés nekünk. Az érzelmek, események hatásuk alatt tartja őket is, ezeket megpróbálják magukból kiírni. Isten élmény megihlette a zeneszerzőket. Női kar énekelt nekünk „Ave Maria” itt zongora és fuvola kíséretet is hallgattunk. Salve Regina „Üdvözlégy királyné” , Laudate „Dicsérd az Urat” Kyrie eleison „Uram irgalmazz”.

a női kar énekel

A gyerekek közül többen tanulnak gitározni. Berendi Viktória Dél-Amerikai szerzőtől Venezuelai keringőt és J.S. Bach: Szvit – Gigue gyors élénk karakterű népi táncot adott elő. Egy percig sem unatkozhattunk, váltakoztak a hangszerek és a női kar énekei. A ritmushangszerek köréből megismerhettük a kisdobot, amely katonai díszfelvonulások egyik gyakori hangszereként ismert. Karácson Viktor dán szerző művét adta elő kisdobon. Dallamhangszerek köréből találkoztunk a vibrafonnal. Mintha űrbéli zenét hallottunk volna, Szegeczki Bence előadásában. A női kar Bárdos Lajos: Magos a rutafa három tételével a nők mai problémáit énekelte meg a koncert végén.

Nagyon köszönjük a születésnapi előadást!"

a megyaszói szervezők

 

Címkék