Taize 2016

Minden éven fiatalok ezrei indulnak útnak a világ különböző pontjairól, hogy találkozzanak, imádkozzanak, együtt ünnepeljenek szilveszterkor a Taizé közösség által kiválasztott európai városban.

Taizé találkozó

“Ebben a közösségben a szív jósága és az egyszerűség mindennek a forrása." (Roger testvér, a taizé közösség alapítója)

Ez éven Lettország fővárosa, Riga lett az úti cél, ahová a Miskolci egyházmegyéből mi is, 20 fiatallal elindultunk. Hosszú, kalandos út várt ránk, de biztosak voltunk benne hogy sok lelki és közösségi élménnyel is gazdagodunk. Csatlakoztunk a KIM (Katolikus Ifjúsági Mozgalom) által szervezett busz utasaihoz és 26 órás út után, december 28-án megérkeztünk Rigába, ahol már nagyon vártak minket.  A Taizé közösség egyik Fülöp-szigeteki szerzetese tartott nekünk eligazítást, magyar anyanyelvünkön az ő kedves akcentusával.

Ezt követően egy plébániára küldték a csapatunkat, ahol családokhoz osztottak be minket. Egy-egy családnál 3-4 fő kapott szállást. A plébánián minden nap délelőtt 14 nemzet fiataljaival együtt imádkoztunk, ill. kiscsoportokban különböző témákban diskurzust tartottunk Európa fiatalságáról, keresztény jövőjéről.

Taizé találkozó

Délután szabadon választható programok és szabadidő következett, amikor meg tudtuk nézni a város nevezettességeit, ismerkedhettünk a helyi kultúrával . Egyik nap kb. 100 fős csoporttal indultunk el a Balti-tengerhez . Ahogy utaztunk a vonaton, lengyelek csoportjátékait próbálhattuk ki és így nagyon jó hangulatba telt már az út is. Ahogy kezdtük „ellepni” a várost, sokszor a helyi közlekedési eszközökön is fel-felcsendült egy-két ének, elhangzott egy-egy szép magyar népdal is . Esténként egy nagyobb sportarénában találkoztunk, ahol meleg vacsorával, ill. a másnapi ebéddel fogadtak minket. Itt már több ezerre duzzadt a fiatalok létszáma és így imádkoztunk a taizés szerzetesekkel együtt. Nem csak a gyönyörű ének, hanem a közös imádság ereje is magával ragadta a résztvevőket , melynek végén a közösség vezetője,- akár órákon keresztül - egyesével áldotta meg a fiatalokat, azokat, akik ezt kérték.

Szilveszter éjszakáján, az újesztendőbe imádásággal mentünk át, majd kezdetét vette a nemzetek éjszakája a plébánián, ahol minden nemzet saját műsorral kedveskedett. Alkalmunk nyílt sok nemzet tánc-kultúrájába belekóstolni , úgy hogy még gyakorolhattunk is egy-egy táncot a résztvevők segítségével.

Taizé találkozó

Összességében egy felejthetetlen élmény marad, ahogy a sok fiatallal együtt imádkozhattunk, vehettünk részt a programokon és az a leírhatatlan testvéries, barátságos légkör, amit ott megtapasztaltunk, kilépve a hétköznapokból, amit akkor lehet igazán megérteni, ha egyszer személyesen éli át az ember. 

Aki kedvet kapott, várunk mindenkit jövőre Baselben!

Salai Szabolcs