Szent Efrém-Napok

A Görögkatolikus Metropólia 2017-ban immár negyedik alkalommal keltette életre a Szent Efrém-napok elnevezésű rendezvényét, amelynek során, névadójához híven – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek, és feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra” – színes zenei és szellemi feltöltődést ígérő programokkal várta az egyházi zene iránt érdeklőd közönséget.

Szent Efrém Napok

A három napos rendezvény Debrecenben és Nyíregyházán a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs közös előadásában egy rendhagyó énekórával kezdődött. Majd délután a Béres családdal együtt énekeltek az érdeklődő fiatalok, Béres József „Szép magyar énekek” című könyvének bemutatása során.

Szent Efrém Férfikar

Másnap a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola immár negyedik alkalommal adott otthont az egyházzenei konferenciának, amelynek témája: „Liturgikus ének és a népdal – kapcsolat és egymásrautaltság”.

„Az érdeklődő közönség Ördögh Mária, Béres József, Szokolay Dongó Balázs és Bubnó Tamás vitaindító gondolataival lett gazdagabb.

A délután újabb zenei eseménnyel folytatódott. Idén 4. alkalommal került megrendezésre a Görögkatolikus Kórustalálkozó Nyíregyházán, a Szent Miklós – iskolában.

Nagy örömmel hallgattuk egyházunk gazdag liturgikus énekeit, és a különböző szerzők szláv-, bizánci dallamainak hangjait. Általános iskolások, gimnazisták, szeminaristák kórusai vettek részt ezen a már hagyománnyá vált rendezvényünkön.

Megérintet minket a találkozás öröme, jó volt hallani a választott művek sokféleségét, a tiszta hangzást, és a lélekkel telt előadást.

Köszönjük hogy együtt énekelhettünk!

kórus

Forrás: Görögkatolikus Metropólia