Nyom nélkül éljünk az új tanévben

Az Ózdi Görögkatolikus Parókián tartottak hittanos tanévnyitót. A gyermekeket és az iskolatáskáikat is megáldották.

iskolatáskák

Sokunk előtt ismerős az a történet, amelyben egy kisfiú tanácsot kér édesapjától, hogyan is tudna megváltozni úgy, hogy kevesebbszer bántsa meg embertársait. A bölcs apa azt a feladatot adta fiának, hogy amikor megbánt valakit, üssön bele egy szöget a házuk végében álló kerítésbe. A fiúcska csakhamar észrevette, hogy milyen sok szöget bevert már, így jobban odafigyelve szavaira, tetteire, elindult a javulás útján.

Apja tanácsára minden nap, amikor sikerült úgy élnie, hogy senkit sem bántott meg, kihúzott egy-egy, korábban bevert szöget a kerítésből. Azon a napon, amikor az utolsót is kihúzta, büszkén ment édesapja elé. Ő ekkor visszakísérte a kerítéshez és megmutatta neki, hogy ezek a szögek mennyi lyukat hagytak a fában, majd elmagyarázta fiának, hogy amikor megbántunk valakit, akkor mi is sérüléseket okozunk a másiknak a lelkén, és ha így teszünk, nem lesznek igaz barátaink, és nagyon megnehezítjük azoknak a dolgát, akik szeretni akarnak bennünket.

Ezen a hétvégén az Ózdi Görögkatolikus Parókián tartottunk hittanos tanévnyitót, melyen a jelenlévő gyermekeket, és az iskolatáskáikat is megáldottuk. Az oly sok szöget beverő fiú történetét meghallgatva, ígéretet tettek a jelenlévő kisdiákok, hogy ebben az új tanévben különösen is figyelni fognak arra, hogy ne bántsák meg családtagjaikat, osztálytársaikat, hogy nyom nélkül éljünk az új tanévben. Azért, hogy az ígéretnek nyoma is legyen, mindenki hazavihetett egy léc darabot, amelyen szögek nyomai voltak, hogy asztaluk mellé elhelyezve azokat, figyelmeztesse őket ígéretükre.

A nap folyamán Keresztfelmagasztalás ünnepéhez kötődő kreatív kézműveskedés, népi játszóház és különböző ügyességi sportok kipróbálása segítette elő, hogy önmagunkat kipróbálva, egymást még jobban megismerve, igazi kis közösséggé tudjanak formálódni itt, Ózd városában a görögkatolikus Hittanosok.

Bodnárné Kántor Erzsébet, hitoktató

FOTÓK

Címkék