„Nemzedékről nemzedékre”

Megalapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium

100 éves a Fáy

A centenáriumi év mottója: 100 év, 10 igazgató, 8 név, 4 épület.

E néhány szó frappáns összefoglalója az iskola évszázados történelmének, jelzi az iskola életét, sorsát, ugyanakkor magában rejti a folytonos megújulás szükségszerűségét és képességét.

Az intézmény 1917-ben Női Felső Kereskedelmi Iskola néven nyitotta meg kapuit, Miskolc központjában. 82 tanuló iratkozott akkor be, ahol az általános műveltséget adó képzés mellett szakismereti oktatásban is részesültek. Majdnem tíz évvel később az iskola nagyobb épületbe költözött, ahol egészen 1953-ig maradtak. Jelentős dátum 1964, amikor már fiúk is jelentkezhettek ide. A jelenlegi épületben 1980 óta folyik az oktatás, egy évvel később vették fel Fáy András nevét. 2011-ben került át az intézmény egyházmegyei fenntartásba.

Az iskola védőszentjének Aranyszájú Szent Jánost választotta. A szent emléknapján, november 13-án áldotta meg a felújított iskola épületét Orosz Atanáz püspök.

Orosz Atanáz megáldja az épületet

A megújulásért és megmaradásért adunk hálát a centenáriumi ünnepen, mondta a megyéspüspök, aki megáldotta az eddig elvégzett munkát és áldást kért az itt tanulókra és dolgozókra. Az iskola évszázados szakmai múltja legyen még teljesebb, legyen az egység példája, még akkor is, ha napjainkban megosztottsággal szembesülünk, profitéhes világunkban törekedjenek az önzetlenség és áldozatkészség megélésére az itt dolgozók és itt tanulók, hiszen ezen erények a nemzedékek együttélését alapozzák meg. Az iskola kápolnája ne csak ékesség legyen, hanem álljon a lelkek szolgálatára, ahol Isten erejéből és üzentéből merítve indulhatnak napi feladataik teljesítéshez, fogalmazta meg intelmeit a főpásztor.

iskolakápolna

Régi álom valósult meg azzal, hogy az iskolában egy kápolna is kialakításra került. Bővült a tanári szoba és a természettudományi előadó, a meglévő tornateremet felújították. Megtörtént a sportudvar modernizációja, az akadálymentes mosdó és akadálymentes rámák kiépítése, a konyha-étterem, valamint a gépészeti és villamos rendszert is korszerűsítése. A felújítások ezen szakasza Magyarország kormányának támogatásával az EGYH-KCP-16-P-0115 pályázat keretében valósult meg. 

Katona Miklós

Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztályának vezetője a szorgalom, az együttműködés és akarat kulcsszavakkal fogalmazta meg üzenetét a mostani diákoknak, a jövő nemzedékének. Száz éve már, minden egyes diák és tanár kitartó, szorgalmas munkájának eredménye a mostani jubileum, illetve az, hogy az intézmény fontos szerepet képes betölteni a gazdasági szakképzés területén. Ehhez hátteret a képző intézmény fenntartójának és a gazdasági élet szereplőinek együttműködése biztosít a munkaerő piaci igények figyelembe vételével. A cél elérése akarat nélkül pedig lehetetlen. Akarat a diákok részéről is, hogy figyeljenek az őket támogatókra, a modern körülmény adta lehetőségekre, melyek életpályát mutatnak számukra. Ünnepi beszédét Aranyszájú Szent János gondolataival zárta a főosztályvezető: "Isten jóságából egy óra alatt nagyobb eredményt érünk el, mint a magunkéból, egész életünk folyamán."

iskola

Az iskola november 14-én rendezett gálaműsorán az intézmény korábbi vezetői, régi diákok a mostani, tantestülettel és diáksággal együtt idézett fel emlékeket, jeles eseményeket, hasonlította össze a diákéletet. Az intézményben tanulók száma a száz év alatt megtízszereződött, jelenleg közel nyolcszáz diák tanul, hatvanfős állandó tantestület irányítása mellett.

A diákok műsora igazi időutazás volt, amely bemutatta a névadó Fáy András, a „haza mindenesének” származását, sokoldalú munkásságát, aki a Pesti Hazai Első Takarékpénztár megalapítója is volt. Felvillantottak az adott korra jellemző jellegzetes diákviseleteket, beszédstílusokat, sőt ízelítőt adtak egy ma érettségire készülő szorgalmas és hanyag diák viselkedéséről is.

A századik évforduló alkalmából készített zászlóra a zsoltárokban gyakran előforduló szófordulatot hímezték: nemzedékről nemzedékre. Ez a mai diákok üzenete az utókornak, amely folytonosságot jelez, legfontosabb értékeink megőrzését, ápolását, továbbadását, örökkévalóságot kifejező jókivánság, mondta az intézmény jelenlegi igazgatója, Kondás Miklós.

Kondás Miklós

Megalakulásától száz éven át az iskola mindig a kor igényeihez igyekezett képzési rendszerét igazítani. A következő század felé is ezzel a törekvéssel tekint. Újabb ágazatok, újabb szaktárgyak kerülnek fel a palettára, legújabb ezek között a közlekedés-logisztika, turisztika és a közművelődés képzési ágazatok. Figyelemre méltó tény az is, hogy már a kezdetektől, néhány évtized kivételével folyt itt hitoktatás, amely ma „görögkatolikus fenntartásban biztos alapokat szeretne nyújtani a hit és erkölcs területén is.” A jövő héten nyílt napokkal folytatódik a centenáriumi rendezvénysorozat, ahol bővebben ismerkedhetnek meg az iskola életével a leendő hallgatók.

Címkék