Megáldották és átadták a Szent Miklós Szolgálóházat

December 2-án áldották meg és adták át a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben. Az Érseki Hivatal szomszédságában álló épületben a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Roma Szakkollégium, valamint a Debrecen-Nyírségi Gyermekvédelmi Központ és a Klinika Gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa működik.

Szent Miklós Szolgálóház

Az épület az állam, az egyház és a város jó együttműködésének példája

Megáldották és átadták a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben a Petőfi tér 9. szám alatt, az Érseki Hivatal szomszédságában: a kormányzati támogatással felújított egykori szállodaépületben a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Roma Szakkollégium, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő Debrecen-Nyírségi Gyermekvédelmi Központ és a Klinika Gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa működik.

Az épületről 

Debrecen Megyei Jogú Város 2015 augusztusában adta használatába a Hajdúdorogi Főegyházmegye részére a kilenc éve üresen álló és rossz műszaki állapotú Petőfi tér 8. és 9. szám alatti épületeket. A teljesen felújított és kibővített Petőfi tér 8. szám alatti szecessziós épület 2017 tavasza óta ad otthont a Görögkatolikus Metropólia Érseki Hivatalának. Immár a szomszédos épületbe is élet költözött. 

Az ünnepségről 

Az ünnepélyes átadót 2017. december 2-án tartották, melyen jelen volt Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök, Szocska Ábel apostoli kormányzó, Fekete Károly református püspök, Krakomperger Zoltán plébános, Laborczi Géza evangélikus lelkész, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter és Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere.

a metropólia hierrarchái

Kocsis Fülöp metropolita köszöntőjében úgy fogalmazott: Jézus nevében mi is ugyanazt tesszük, mint Ő. Szolgálunk. Nem véletlenül kapta az épület a Szent Miklós Szolgálóház nevet. Az Isten is úgy szeret minket, hogy szolgál. Nem parancsolgat, hanem kicsinnyé teszi magát, megalázza magát, egészen a kereszthalálig. Az egyháznak is ilyennek kell lennie: alázatosnak kell lennie és szolgálnia kell. 

Kocsis Fülöp

Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere visszaemlékezett arra, hogy pár hete éppen a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda épületétnek felújított szárnyát áldották meg és adták át. Mint fogalmazott: szerinte a görögkatolikus egyház jelenléte nemcsak a hitéletben, hanem a felcseperedő fiatal generációk nevelésében, oktatásában is jelen van.  

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avató beszédében az állam, az egyház és a város jó együttműködésének példájaként értékelte az elkészült szolgálóházat, amelynek 440 millió forint beruházási költségéből 330 millió volt a kormánytámogatás, 110 millió forintot pedig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán nyertek.

Balog Zoltán

 

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a vidéki nagyvárosok közül Debrecen támogatja legnagyobb mértékben az egyházi intézményeket.

Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) 

A keresztény roma szakkollégiumok létrehozása egyedülálló kezdeményezés Európában. Hazánk történelmi egyházai a kormánnyal kötött egyezmény alapján 2011-ben szoros együttműködésben hozták létre a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot (KRSZH). E hálózat hatodik intézményeként alakult meg 2015 nyarán a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium Debrecenben. A szakkollégisták száma az első tanévben 12-ről 20-ra nőtt, a Debreceni Egyetem szinte minden karáról vannak lakóik. A Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon célja a fejlődő és fejlődni akaró roma értelmiség, a keresztény szellemiséget felvállaló és képviselő értelmiségi réteg kinevelésében való aktív közreműködés.

Orosz Atanáz

A felújításról 

A Petőfi tér 9. szám alatti szocreál épület felújítását egyházunk részben kormánytámogatásból, részben energetikai pályázatból végezte el több ütemben. Először a III. emelet belső felújítása készült el még 2016 nyarán, s ősszel beköltözhetett a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium. 2017 tavaszától pedig több kivitelezési ütemben újult meg a többi szint belső kialakítása, a külső felújítást pedig energetikai (KEHOP) pályázatból tudtuk finanszírozni. A belső felújítás során teljesen kicseréltük a ház gépészetét és elektromos hálózatát. Építészetileg saját fürdőszobás, 2-3 ágyas kollégiumi szobákat alakítottunk ki, a szükséges közösségi és kiszolgáló terekkel. Az energetikai pályázat részeként készült el a teljes homlokzat külső hőszigetelése és a nyílászárók cseréje. A pince, földszint és háromemeletes, összesen 2800 négyzetméter hasznos alapterületű épület kívül-belül megújult. A teljes beruházás összköltsége, valamennyi járulékos munkával együtt bruttó 440 millió forint volt. Ebből bruttó 330 millió forint volt a kormánytámogatás és bruttó 110 millió forint volt a KEHOP-energetikai pályázat. 

A kivitelezésről 

Az épület teljes felújításának terveit Szén János építészmérnök (Berép-Terv Kft.) készítette el szakági tervezőtársaival. A munkákat három fővállalkozó készítette: MB Trend-Ép Kft, MT 65 Építő Kft és a Kujbus-Szer Kft. A műszaki ellenőr Kiss Róbert volt.

Az energetikai korszerűsítés nem csak a projektben vállalt hőtechnikai adottságok javulását eredményezte, hanem az épület méltó szomszédja lett a Debrecen, Petőfi tér 8. szám alatt található májusban átadott impozáns Érseki Hivatalnak és így a két épület Debrecen egyik legfontosabb terének, a Petőfi térnek ékessége lett.

Hajdúdorogi Főegyházmegye

FÉNYKÉPEK

Címkék