Manuel Nin püspök Edelényben

A Szent Liturgiát a június 24-i ünnepen Manel Nin püspök, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája vezette Edelényben.

Manuel Nin

Isten különleges ajándékában részesültek az edelényi hívek.

Az edelényi görögkatolikus egyházközség életében eddig egyedülálló eseményre került sor Keresztelő Szent János születésének ünnepén. Manel Nin püspök atya, a görögországi bizánci katolikus exarchátus vezetője mutatta be templomukban a szent és isteni liturgiát. A görög és magyar nyelven végzett szertartás nagy ajándék volt a közösség számára, aminek élménye kötelezi mindazokat, akik átélhették azt.

A főpásztor homíliájában hangsúlyozta, hogy a próféta személye egyike a bizánci liturgikus hagyomány legünnepeltebb alakjainak. Fogantatásának és születésének az ünnepe, valamint a haláláról való megemlékezés párhuzamba állítja őt Krisztussal, s az Istenszülővel. Az ünnepi szertartás nagy bizánci himnuszköltők tropárjait egyesíti, amelyekből többször hallhattunk gondolatokat, így segítve elő, hogy az üdvtörténetben egyedüli feladattal bíró előhírnök közelebb kerüljön a szívünkhöz. Az elmélkedés megható és személyes hangvételben fejeződött be.

A több pap közreműködésével végzett ünnepi liturgia gyógynövények megáldásával, és az ősi hagyományt követve antidór osztással zárult.

csoportkép a püspökkel

KÉPEK