Magyar püspökök ad limina látogatáson Rómában

Látogatást tettek a magyar püspökök Pápai Magyar Intézetben és a Német-Magyar Kollégiumban is.

MKPK tagjai a Pápai Magyar Intézetben

Az ad limina látogatáson Rómában tartózkodó magyar püspökök november 21-én este meglátogatták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő papi továbbképző intézményt, a Pápai Magyar Intézetet (PMI) is.

A magyar állam kilencven éve, 1927-ben vásárolta meg a Falconieri-palotát, amelyben kezdettől fogva működött egy papi osztály a Római Magyar Akadémia (RMA) részeként. Ez az egyházi szekció 1940-ben vált önálló pápai intézetté, ekkor kapta mai nevét. A PMI jogi helyzetét a palotán belül jelenleg egy 2013-ban megkötött nemzetközi szerződés garantálja.

Az első évfolyam 1928-ban indult – köztük volt Ijjas József későbbi kalocsai érsek, illetve Koudela Géza és Werner Alajos egyházzenészek. Az elmúlt kilencven évben közel háromszáz ösztöndíjasa volt a Pápai Magyar Intézetnek.

MKPK tagjai a Pápai Magyar Intézetben

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelenlegi tagjai közül itt tanultak Erdő Péter bíboros mellett Ternyák Csaba, Kocsis Fülöp, Kiss-Rigó László, Udvardy György, Székely János, Orosz Atanáz és Varga Lajos püspökök, a nyugalmazott püspökök közül pedig Keresztes Szilárd és Ladocsi Gáspár. Veres András, az MKPK elnöke máshol végezte ugyan római tanulmányait, de később a PMI rektora lett. Ösztöndíjas volt itt továbbá Mohos Gábor, az MKPK titkára is.

Az intézmény jelenlegi ösztöndíjasai az ad limina látogatásról kérdezhették a püspököket, majd közösen elimádkozták a vesperást az intézet kápolnájában.

A magyar Görögkatolikus Metropólia hierarchái az ad limina látogatáson való római tartózkodásuk alkalmával november 22-én kisebb rendekben részesítették a Nyíregyházi Egyházmegye két növendékét, akik a Collegium Germanicum et Hungaricumban tanulnak. Az intézmény Petrus Canisius templomában Tóth Attilát Ákost felolvasóvá, Orosz István Mokioszt pedig alszerpappá avatták, a kollégiumi közösség és a Rómában tanuló görögkatolikus papnövendékek jelenlétében.

Csoportkép a hierrachákkal

Ezt követően a Collegium Germanicum et Hungaricum a templomszentelés évfordulója alkalmából szent misét ünnepelt a Magyar Püspöki Konferencia tagjaival, amelyen a két növendék az újonnan feladott rendeknek megfelelően szolgált A szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök volt.

Az Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Veres András püspök, az MKPK elnöke vezetésével érkezett látogatókat Stefan Dartmann rektor köszöntötte. Kiemelte, hogy amióta 1580-ban XIII. Gergely egyesítette az addig külön működő magyar és a német kollégiumot, az intézmény sok mindent megélt. Mindvégig képviselte azonban a világegyházra való nyitottságot, hogy annak aktuális helyzetét megismerve a diákok saját egyházmegyéjüket az itt szerzett tapasztalatokkal, látásmóddal is tudják szolgálni.

A kollégium jelenleg is határozottan képviseli ezt az értékrendet, leginkább a közép-európai térségre koncentrálva – a jelenlegi diákok tizennégy országból és negyvenegy különböző egyházmegyéből érkeztek. A rektor megköszönte az MKPK tagjainak, hogy magyar diákokat küldenek, és ezzel osztoznak az intézmény munkájában, értékeiben.

További képek


Forrás és fotók: Pápai Magyar Intézet, Collegium Germanicum et Hungaricum, Magyar Kurír

 

Címkék