„Legyen hitetek szerint” (Mt 9,29)

Július 23-án tartották a Miskolci Egyházmegye búcsúját Máriapócson.

máriapócsi kegykép

Illés próféta emléknapját a Miskolci Egyházmegye minden évben máriapócsi zarándoklattal is ünnepli. Különösen jeles alaklom ez, hiszen egybeesik a jelenlegi (második) Kegykép első könnyezésének évfordulójával. Az ünnep félezer kárpátaljai gyalogos zarándok bevonulásával, a szombat esti vecsernyével és virrasztással vette kezdetét.  

Évszázadok óta emberek tízezrei zarándokolnak évről évre Máriapócsra a Szűzanya közbenjárásába vetett hittel; betegséget, gondokat, lelki terheket hoznak magukkal, hogy végleg letehessék azt, hitükben újabb erőt merítsenek az Istenszülő oltalmából. „Legyen hitetek szerint” - Máté evangéliumának sorait idézte Orosz Atanáz ünnepi homíliájában, erőt adva az ideérkezett zarándokoknak. A két vak meggyógyításának történetét felidézve rámutatott, hogy nemcsak fizikai értelemben, hanem lelkileg is „tisztán kell lássunk,” hogy Isten üzenetét a szívünkben fogadhassuk. Mindezek mellett azonban „az élő hitet élő szeretettel kell viselnünk”, nem a magunk javát keresve, hanem felebarátunkét is, „mert hitünk így lesz termékeny és élő” – mondta a megyéspüspök.  

Orosz Atanáz

A szombati vecsernye idejére megérkezett a gyalogos zarándokok két csoportja is. Idén először keltek együtt útra a huszonkét év feletti fiatalok. A hatvan-hetven fős csoport a három egyházmegye ifjúsággal foglalkozó papjai, illetve Salai Szabolcs diakónus szervezésében Tokajból indulva a hatvan kilométeres szakaszt gyalogszerrel tette meg. Fizikailag elcsigázva ugyan, de lelkileg feltöltődve érkeztek az Istenszülő Szűz  köszöntésére.

gyalogos zarándokok érkezése

Lassan húsz éve, hogy minden évben a kárpátaljai görögkatolikus közösségek is gyalogos zarándoklatot szerveznek Máriapócsra. Létszámuk évről évre növekszik, idén Juscsák Nilus munkácsi görögkatolikus püspök is kísérte a négyszáznyolcvan fős zarándoksereget. A résztvevők jelentős része sok éve rendszeres résztvevő. Életükben ez a pár nap a nyár egy olyan pontja, amihez nyaralást vagy egyéb mást igazítanak. Ki-ki saját élethelyzetéből adódó gondjait, kéréseit hozta az Istenszülő Mária elé.  

kárpátaljai zarándokok

 

A Szent Liturgián a Miskolci Egyházmegye papságával és papnövendékeivel együtt szolgált Demkó Ferenc, a Munkácsi Egyházmegye magyar helynöke is. Orosz István kegyhelyigazgatónál a metropólia területéről, valamint Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról a zarándoklatra előzetesen bejelentkező parókiák száma több mint ötvenet tett ki, de akadt olyan magányos zarándok is, aki Nagyváradra, hazafelé utazva, tért be a Szűz Anyához.

 Képriport