Krisztus keresztje a templom közepén - a Missziós Kereszt Máriapócson

2018. március 4-én Szent Liturgiát mutatott be a három görögkatolikus hierarcha Máriapócson a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus Missziós Kereszt Nyíregyházi Egyházmegyében való tartózkodásának tiszteletére. Az, hogy épp innen indul a kereszt országjáró útjára, nagy fölhívás a görögkatolikusoknak: „nekünk kell elsőnek lenni a kereszthordozásban, a szentté válásban” – mondta prédikációjában Kocsis Fülöp metropolita.

A Missziós Kereszt a Kegytemplomban

A máriapócsi kegytemplom a vasárnapi Szent Liturgián nem először telt meg ezen a fagyos márciusi hétvégén. A Missziós Kereszt országjárásának első állomására ugyanis a kereszt megérkezése óta érkeznek a hívek. Ki csoportban, ki egyénileg, de mindenki ugyanazzal a céllal: meghajolni Krisztus keresztje előtt, a szentek előtt, akiknek ereklyéi a kereszten vannak elhelyezve, és letenni terhüket a megváltó kereszt elé.

Előző éjjel már együtt virrasztott a görögkatolikus egyház három főpásztora, Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska A. Ábel apostoli kormányzó, s másnap, 2018. március 4-én a közös imában megerősödve a Szent Liturgiát is együtt mutatták be.

a Hierrarchák a liturgián

Érsek atya a kereszt és a böjt összefüggésének megvilágításával kezdte prédikációját. Nagyböjt harmadik vasárnapján, a kereszthódoló vasárnapon bizánci hagyomány szerint a templom közepére helyezik a keresztet. Ez vigasz a böjtben megfáradt testnek, mert értelmet ad böjti vándorlásunknak. A kereszt felé, nagypéntek felé haladunk, mely által Krisztus minket a föltámadásra vezet. A Missziós Kereszt nagyböjti érkezése ilyen módon egybeesik a kereszt tiszteletével. A három évig tartó körút, amelyre Erdő Péter bíboros február 24-én indította a Missziós Keresztet, első állomása Máriapócs.

Az eucharisztikus kongresszus keresztjének országjárása ugyanakkor felidézi a máriapócsi kegykép országjáró körútját. „Mintha édesanyánk előre elkészítette volna az utat, hogy szent fia még több helyre eljusson, és megerősítsen minket hitünkben.” – hangzott a két esemény összefüggéseinek magyarázata.

„A kereszttel a rajta elhelyezett szentek is együtt vándorolnak. Azzal, hogy ideérkeztek Máriapócsra: elhozták a mennyország üzenetét. A szentek ereklyéiben a mennyország földig érő maradványait csókolhatjuk.” – folytatta érsek atya. „A mennyországban élő szentek csatlakoznak a körúthoz, hogy mindenhová elvigyék a szentség hírét és lehetőségét.” Hiszen ahogyan a metropolita fogalmazott: „mi magunk is szentek vagyunk vagy lehetnénk. A szentek azért vannak közöttünk, hogy bennünket is szentté formáljanak azáltal, hogy vállaljuk a kereszthordozást, melyet ők is vállaltak. Minden szentnek kemény, nehéz élete volt, hordozták keresztjüket – most ez a kereszt hordozza őket – de tudták, hogy a nehéz keresztet Krisztussal együtt viszik.” Ez tesz szentté: minden nehézséget fájdalmat, örömöt Krisztusban megélni, Krisztussal együtt hordozni a keresztet, mert akkor Krisztus magára veszi a mienket.

Életünk középpontjában kell lennie Krisztusnak, mint itt most a templom és nagyböjt középén is a kereszt által.

„Az, hogy Máriapócsról indul a Missziós Kereszt, nagy fölhívás.” - zárta gondolatait érsek atya. „Nekünk görögkatolikusoknak elsőknek kell lennünk a kereszthordozásban, a szentté válásban.”

Nagy Szent Bazil liturgiája után, melyen a Nyíregyházi Egyházmegye több lelkipásztora és diakónus atyák tettek szolgálatot, Szocska A. Ábel kormányzó olvasta fel Erdő Péter bíboros üzenetét.

Forrás és fotók: Nyíregyházi Egyházmegye

Címkék