„ Kíváncsi kézzel” – Keresztelőkápolna Fügödön

Encs-Fügödön keresztelőkápolna és közösségi tér kialakítására került sor, melyet ünnepélyes keretek között Orosz Atanáz atya, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke szentelt fel 2015. november 5-én.

Encs kápolna
Keresztelő kápolna

A keresztelőkápolnát megyéspüspök atya a térség papságának, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának, Encs város- és a helyi intézmények vezetőinek, valamint a hívek részvételével szentelte fel.

A keresztelőkápolna építésének és a közösségi tér kialakításának munkálatai idén tavasszal kezdődtek el. A kápolna Kéki-Luterán György építész tervei alapján készült, igazodva mind tájolásban, mind pedig jelképrendszerében a görögkatolikus hagyományokhoz. A mintegy 15 millió forintos beruházást nagyobb részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, emellett természetesen a Miskolci Egyházmegye forrásait is felhasználták.

Az épület és tér megvalósulta látható jele a térség hívei között, az utóbbi tizenöt évben megtapasztalt lelki fejlődésnek. A korábbi encsi parókus, dr. Petresevics Dénes atya vette szárnyai alá az itt élőket, akik közül sokan munkanélküliséggel, szegénységgel néznek szembe a hétköznapok során. Szívügyének tekintette a híveivel való törődést, egy olyan helyet biztosítva számukra, ahol minden nap összegyűlhetnek. Megyéspüspök atya poszthumusz köszönetnyilvánítással emlékezett meg a megboldogult főesperes munkájáról.

A kápolna építési munkálatait már Pacsai János protopresbiter, encsi parókus atya irányította. A cigány lakosságot ösztönös érdeklődés, spontán vallásosság jellemez – mondta el parókus atya –, így a telek kialakítása és rendezése, az építési munkálatok eszközül szolgáltak a katekézis munkájához. A cigánypasztációs munka által felkeltett kíváncsiság eredményeképpen egyre többen veszik fel a keresztség szentségét, melyre mostantól helyben, a kápolna keresztelőmedencéjében lesz lehetőségük. „Megvilágosítottad India egész földjét, szent, istenlátó, bölcs apostol, fényeddel a világosság és nappal fiaivá tetted a Szentlélekben az ott lakókat...” (Alkonyati zsolozsma sztihira)

A fizikai munkavégzés közben és hittanórákon „elvetett magok” reméljük, elvezetnek a rendszeres vallásgyakorláshoz is. Soltész Miklós államtitkár szerint a megépült kápolna erősíti a közösséget, annak megóvása a hit megtartásának záloga is egyben.

Atanáz püspök atya Szent Tamás apostol, India misszionáriusának tiszteletére szentelte fel a kápolnát. Beszédében hangsúlyozta, hogy a templomszentelés mellett az Úr Jézus követése a legcsodálatosabb munka az ember életében. Istennek háza nyitva áll az őt követni vágyók számára, az Istennel való találkozás helye, ahol megtapasztaljuk emberszeretetét, irgalmasságát. Püspök atya arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak egymásért is, tegyenek meg mindent, hogy minél többen hallgassanak Isten szavára és ennek megfelelően alakítsák át életüket.

Kísérje áldás a közösség és lelki vezetőjük további munkáját.

KÉPEK

Címkék