Képzőművészeti szakmai napon a miskolci kollégisták

2017. november 18-19-én a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium tanulmányi kiránduláson vettek részt Budapesten. A kirándulás célja a cigányság kultúrtörténetének megismerésére volt.

Csoportkép a kiránduláson

„Minden gyönyörű táj a maga módján a világ leggyönyörűbb tája, mert egyedi, megismételhetetlen, mint egy nagy ember vagy egy klasszikus műalkotás...” (Galgóczi Erzsébet)

Szajkó Cintia szakkollégista beszámolója:

Első állomásként ellátogattunk a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központba (FROKK), ahol Balogh Tibor roma származású képzőművész tartott nekünk előadást, cigány festőművészek témakörben. Nagyon sok érdekes dolgot hallottunk tőle, és számos csodálatos festményt nézhettünk meg többek között Balázs János, vagy Szentandrássy István munkái közül.

Napunkat a Kugler Art Galériába folytattuk, hogy ismereteinket tágítsuk a témával kapcsolatban. A lakásgaléria számos meglepetéssel szolgált számunkra. A cigányság képzőművészetének kiemelkedő alakjairól láthattunk rövid portéfilmeket, majd megismerkedhettünk eredeti alkotásaikkal is. A galériában Kőszegi Edit dokumentumfilm-rendező és a neves néprajzkutató Szuhay Péter kalauzolt minket. Beszélgetések és csoportos munka közben sokat tanultunk a cigányság történelmének, képzőművészetének és irodalmának fontosságáról. A cigány zenéről és táncról, a hagyományokról, babonákról, vallásról is érdekes beszélgetések alakultak ki. Nagyon tartalmas délutánt töltöttünk együtt, sok új és hasznos dolgot tudtunk meg kultúránkról.

Szakkolégisták a Galériában

A tanulás mellette a szórakozás vagyis inkább a csapatépítés is fontos eleme volt a kirándulásunknak, egy szabadulós játékban, illetve a Láthatatlan Kiállításon is részt vettünk. Mindkét „játék” a kollégisták közötti bizalmat és összetartást erősítette.

Vasárnap délelőtt a Rózsák terén található görögkatolikus templomban rendhagyó módon kollégiumunk igazgatója Makkai László atya végzett liturgiát. Együtt imádkoztunk a közelgő sikeres vizsgaidőszakért és egymásért is a jelenlévő budapesti hívekkel.

Csoportkép a templomban

Élménydús és ismeretekben gazdag hétvégét töltöttünk együtt, talán az egyik legtanulságosabb eleme a kirándulásnak a Láthatatlan Kiállítás volt, megtapasztaltuk milyen egy látássérült ember mindennapi élete, és arra jöttünk rá, hogy mi nagyon szerencsések vagyunk, és hálát kell adnunk ezért mindennap az Úrnak.

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

   

Címkék