Kápolna-megáldás és nyárbúcsúztató Hernádvécsén

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei lakásotthonos gyermekei és a település görögkatolikus hívek közösen ünnepelték a felújított kápolna megáldását augusztus 26-án. A gyerekek a délutáni vidám programokon a szünidőt is elbúcsúztatták.

kápolnamegáldás

Augusztus 26-án, pénteken délelőtt, Atanáz püspök megáldotta az újonnan felújított, Szent György tiszteletére szentelt hernádvécsei kápolnát. Az elmúlt hetekben belső felújításon – nyílászáró cserén, festésen, járólapozáson – esett át az épület, hogy még méltóbb körülmények között dicsérhessék az Urat a település görögkatolikus hívei. Az épület megáldása imaóra keretében történt, amin szép számmal voltak jelen a helyben működő lakásotthonok gyermekei, fiataljai is. A püspök atya buzdításában a felszentelő szertartás egyik mozzanatát emelte ki. Azt, amikor a püspök a híveket arra szólítja, hogy békével lépjenek be az Isten házába. Ezzel hangsúlyozta az egymással való kiengesztelődés mindenkori fontosságát. Emellett pedig az Úr iránti bizalomra is serkentette a jelenlévőket, mondván, hogy ez a ház a mi otthonunk is, hiszen a minket végtelenül szerető Isten vár itt bennünket, akinek kiönthetjük szívünk búját-baját és örömét is.

A szentelés szertartása után tovább folytatódott az ünnepély, hiszen Szent Bertalan apostolról – a Liget-lakásotthon védőszentjéről – emlékeztek meg a gondozott gyerekek, akinek az ünnepét csütörtökön tartotta keleti Egyházunk. Bertalannak a jól ismert kérdése: „Jöhet-e valami jó Názáretből?” felidézheti bennünk azokat a kérdéseket, amiket esetleg a nagyvárosok lakói tesznek fel olykor: „Jöhet-e valami jó egy abaúji kis faluból, Hernádvécséről?” S lám, milyen jó dolog jött Názáretből… - buzdított ezzel a párhuzammal Atanáz püspök.

Hármas ünnep volt ez a péntek a hernádvécsei lakásotthonok gyermekeinek, hiszen a fentiek mellett a nyári szünidőt is elbúcsúztatták, s ezt tették a délután folyamán egészen estig különböző játékokkal, szórakozással, zenével és tánccal.

KÉPEK

Címkék