Határokon innen és túl – avagy Zetelaka és Edelény találkozása

Sikeres pályázat tette lehetővé székelyföldi és edelényi diákok találkozóit, közös programjait.

csoportkép

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a Határtalanul! program keretén belül „Együttműködés gimnáziumok között” címmel, melynek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése.

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium sikeres pályázatának köszönhetően jött létre az együttműködés a zetelaki iskolával. Az elnyert támogatás 40 edelényi illetve 40 zetelaki diák, valamint kísérőik utazását és a programok megvalósítását tette lehetővé.

Az első utazás során Székelyföldről érkeztek Edelénybe a diákok 2016. november 29-én és öt napot töltöttek az anyaországban. Ezalatt a néhány nap alatt erdélyi vendégeik betekintést nyerhettek a gimnázium életébe, felfedezhették Edelényt, látogatást tettek Aggteleken, a Diósgyőri Várban, és a két csoport közösen készült egy műsorral az edelényi idősek köszöntésére.

edelényi csoportkép

A második utazásra 2017. április 4-8. között került sor. Ez az öt nap remek lehetőséget nyújtott arra, hogy diákjaik felfedezhessék az erdélyi magyarlakta területeket, találkozhassanak ott élő diáktársaikkal, és életre szóló élményekre tehessenek szert. Útjuk során megtekintették Kolozsvárt, Nagyváradot, a tordai sóbányát, Csíksomlyót, a Békás-szorost, a Gyilkos-tavat, felmentek a székelyek szent hegyére, a Madarasi Hargitára és természetesen megismerték Zetelakát, erdélyi barátaik otthonát. Ezalatt a néhány nap alatt az Edelényben született barátságok tovább mélyültek és remélik, hogy életre szólókká válnak majd.

kolozsvári csoportkép

Az iskola nagy hangsúlyt helyez a hazaszeretet erősítésére, a közösség formálására, a természeti környezet felfedezésére. A „Határtalanul!” pályázattal újabb lehetőség nyílt megismertetni diákjaikkal az erdélyi magyarság jelenét, múltját, hagyományait, melyek nemzetünk összetartozásának elemei. Az élmények megszerzésén túl azt is tudatosodhatott, hogy magyarországi és határon túli magyarok ugyanannak a nemzetnek tagjai. Az intézmény bízik benne, hogy máskor is lesz alkalmuk ilyen ismeret- és élményszerzésre.

csoportkép