Ferenc pápa Egyiptomban

Ferenc pápa szentmisét mutatott be Kairóban: Ne féljetek mindenkit szeretni, barátokat és ellenségeket egyaránt.

Ferenc pápa Egyiptomban

Április 29-én, szombaton délelőtt a pápa búcsút vett a kairói apostoli nunciatúra alkalmazottjaitól. Mielőtt elhagyta volna az épületet, az egyiptomi főváros komboniánus szerzetesek által vezetett iskolájában tanuló gyermekek egy csoportja köszöntötte a Szentatyát.

Szombati első programjaként a pápa szentmisét mutatott be a hadügyminisztérium által épített és fenntartott stadionban, amely 30 ezer fő befogadására alkalmas. A biztonsági szempontból is jól ellenőrizhető sport arénát teljesen megtöltötték a hívek, a hangulat a helyszíni tudósítók szerint az Ifjúsági Világtalálkozók lelkesedését és örömét idézte. Ez volt a pápai út egyetlen programja, ahol hatalmas tömeg köszönthette a Szentatyát, mert az országban szükséghelyzet van, minthogy a kopt keresztények ellen elkövetett virágvasárnapi merényletek óta korlátozták a gyülekezési jogot. Ferenc pápa fél 10-kor érkezett a helyszínre, ahol nyitott autóján körbejárt a hívek között. A szertartás latin és arab nyelven folyt. A szentmisén számos muzulmán és kopt ortodox hívő is jelen volt.

Ferenc pápa homíliájában a Húsvét harmadik vasárnapjának evangéliumából, az Emmauszi tanítványok történetéből indult ki. Három szóban összegezte a szentírási részt: halál, feltámadás és élet. E fogalmak köré fonta szentbeszédét. Néhány gondolat a homíliából:

Ha nem hagyjuk, hogy megtörjön szívünk és előítéleteink keménysége, sosem tudjuk felismerni Isten arcát

Nem tudunk Istennel találkozni anélkül, hogy keresztre feszítenénk először saját korlátolt elképzeléseinket

Nincs szükség arra, hogy imádkozzunk, ha imáink nem alakulnak át testvérünk iránti szeretetté

Homíliája végén Ferenc pápa így fogalmazott: Isten csak az élettel megvallott hitet értékeli, mert a hívek számára az egyetlen megengedett szélsőségesség a szeretet! A többi szélsőségesség nem Istentől való és nem tetszik Istennek! Ne féljetek mindenkit szeretni, barátokat és ellenségeket egyaránt, mert a megélt szeretetben rejlik a hívő ereje és kincse!

A szentmise végén Sidrak, a kopt katolikusok alexandriai pátriárkája az összes egyiptomi katolikus felekezet nevében köszöntötte a pápát. Hangsúlyozta, hogy rövid látogatása megtöltötte a helyi katolikusok szívét örömmel és életüket áldással. A pápai szentmise pedig nagy lelki támaszt jelent nekik, és egyben a helyi egyház számára is támogatást ad spirituális, apostoli és társadalmi útján.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió