Élő Könyvtár tréning a Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumban

2017. február 25-én a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium „Élő Könyvtár” tréningen vett részt.

tréning

Olyan világban élünk sajnos, ahol megbélyegeznek, kiközösítenek, azért, ha más vagy, mint azt a "tökéletes társadalom” „tökéletes embere” elvár. Nem szeretem őt, mert: Ő cigány, Ő fogyatékkal élő, Ő zsidó, Ő hajléktalan. Ítélkezem attól függetlenül, hogy ismerném őt, negatívan ítélem meg az identitása, a vallása, vagy a bőre színe miatt. A probléma az, hogy nem vagyunk hajlandóak megismerni a másikat, elmegyünk egymás mellett. Nem fogunk beszélni egy hajléktalannal, mert ő hajléktalan, nem fogunk beszélni egy látássérülttel, mert ő nem olyan, mint "mi".

2017. február 25-én szakkollégiumunk az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Központja által tartott, úgynevezett „Élő Könyvtár” tréningen vett részt. Az élő könyvtár alapötlete az, hogy a könyveket élő emberek helyettesítik, akiknek az életébe bele lehet „olvasni”. Egy-egy Élő Könyvtár különböző közösségi helyszíneken, rendezvényeken jelenik meg. A „kikölcsönzések” alkalmával különleges életutak, sorsok tárulnak elénk. A beszélgetések és megjelenések lényege és célja a társadalmi érzékenyítés, előítéletek csökkentése.

tréning

Olyan emberek szolgáltak számunkra élő könyvként, akik valamilyen negatívan megítélt társadalmi csoporthoz tartoznak. Sokunknak első alkalommal volt szerencséje egy ilyen programon részt venni, és azt gondolom, megérte, hiszen az egész nap annak az ékes bizonyítéka volt, hogy ne a borítója alapján ítélj meg egy könyvet! Egy régi, poros, szakadt könyv is adhat olyan élményeket számodra, amiért egész életeden át hálás lehetsz. A jövőben mi, szakkollégisták is szeretnénk egy hasonló élő könyvtáros projektet megvalósítani, hiszen mi is egy olyan társadalmi csoporthoz tartozunk, akiket sokszor ér megkülönböztetés a mindennapjaink során. Talán ez a módszer alkalmas lesz megismertetni magunkat, és legyőzni a sok előítéletet velünk szemben.

g

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Szajkó Cintia - szakkollégista

Címkék