Elhallgatott válság – Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről Budapesten

„Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra” címmel a keresztényüldözésről szóló nemzetközi konferenciát szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 12–13-án Budapesten.

Konferencia

A rendezvényen többek között felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint több közel-keleti egyházi vezető. A konferencia második napján Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes is beszédet mondott.

A kétnapos konferencia megnyitóján a Orosz Atanáz, miskolci püspök is részt vett. Első nap Veres András püspök köszöntőbeszédében a keresztényüldözés tényét a hit szempontjából közelítette meg. A konferenciának érzékenyítő hatása lehet az egész társadalom felé – reméljük, nem csak Magyarországon - hogy minél többen odafigyeljenek napjaink e súlyos problémájára, a megvalósult keresztényüldözésre és az egyre mélyülő kereszténygyűlöletre, tette hozzá a püspök.

A konferencián több tanúságtétel is elhangzott Magyarországon tanuló fiataloktól keresztényként megélt nehézségeikről szülőföldjükön; Nigériában, Irakban, Szíriában és több más országban. John Oluwafemi Oni, a magyar kormány ösztöndíjasaként hazánkban tanuló nigériai keresztény fiatal elmondta, a multikulturális Nigériában a viszonylagos béke 2009 után bomlott fel végzetesen, az Iszlám Állam hatására egyre erősödő nyugatellenes, dzsihadista Boko Haram kegyetlenkedései miatt 2,3 millió nigériai kereszténynek kellett elhagynia otthonát. Tízezreket öltek meg. 2014-ben 276 gyermeket raboltak el egy faluból, azóta sem találták meg őket.


Orbán Viktor miniszterelnök előadásában elmondta: a közel-keleti és afrikai egyházi vezetőket meghallgatva, az ő tanácsukra, kérésükre a magyar kormány arra törekszik, hogy a szír, az iraki és a nigériai keresztények minél előbb visszatérhessenek arra a földre, ahol őseik is laktak. Nemzetközi téren pedig a döntéshozókat „ki kell szabadítanunk az emberjogi szómágia és a politikai korrektség béklyóiból” – hangsúlyozta a miniszterelnök, sorolva a vallásokkal és a vallásszabadsággal foglalkozó kutatóintézetek által egyöntetűen alátámasztott tényeket, amelyek szerint a vallások közül jelenleg a kereszténységet éri a legnagyobb üldözés a világban: száznyolc országban összesen mintegy 215 millió embert érint. Magyarország stabil ország, ezért abban a helyzetben vagyunk, hogy szót emelhetünk az üldözöttekért, és segíthetjük őket oly módon, hogy közvetlenül az üldözött egyházakhoz juttatjuk el az erőforrásokat – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Konferencia

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a konferencia házigazdája a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára utalva felhívta a figyelmet arra, hogy itt van az ideje a keresztények összefogásának. – Mutassuk fel az egységben rejlő hitelességet, dolgozzunk együtt az emberi közösség javára – hangoztatta. Hangsúlyozta, hogy nemcsak az a feladat, hogy ott segítsenek, ahol a baj van, hanem az is, hogy felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét a témára, és nemzetközi összefogást kezdeményezzenek. Hozzátette: szeretnének közép-európai összefogást megvalósítani, hogy ne csak az legyen, hogy "Hungary helps", hanem az is legyen, hogy "Central-Europa helps".

A plenáris ülésen közel-keleti püspökök ismertették a helyi egyházak életét, és felszólították a nemzetközi közösséget az azonnali cselekvésre az üldözött keresztények érdekében. Basan Matti Warda, aki Raphael I. Sakót, a Babiloni Káld Katolikus Egyház pátriárkáját képviselte, II. Efrém Ignác, az Antiochiai Szír Ortodox Egyház pátriárkája, valamint III. József Ignác Júnán, az Antiochiai Szír Katolikus Egyház pátriárkája szólalt fel a konferencián.

Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának európai parlamenti társelnöke arra figyelmeztetett,  hogy le kell rázni magunkról az érdektelenséget, hiszen a Közel-Keleten egyenesen a kereszténység bölcsőjét érintő katasztrófa fenyeget. 

Létrehoztak egy speciális ösztöndíjprogramot is az üldözött keresztény fiatalok számára, így ők magyarországi tanulmányaik után otthonukba visszatérve közösségük meghatározó és megtartó tagjai lehetnek. Dolgoznak egy magyar alapítású egyetem létrehozásán is a térségben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közreműködésével.

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség a keresztényüldözés problémájának megoldásához - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a konferecia második napján. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a világban egyre jobban terjed a szélsőségesség, milliók kénytelenek elhagyni otthonukat, és ezeket a problémákat nem országonként kell kezelni, hanem nemzetközi, összehangolt válaszra van szükség.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára előadásában kiemelte, hogy Magyarország szerint a rászorulóknak helyben kell segíteni. Az ugyanis nem megoldás, hogy a nélkülözők egy részét kiemelik és áttelepítik Európába vagy Amerikába, hiszen az ott maradók továbbra is szegénységben élnek majd. Csak a helyi segítség tudja valóban megoldani a problémákat - jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, mint történelmében, kultúrájában, hagyományaiban keresztény identitású és kötődésű államnak természetes kötelezettsége, hogy az üldözött keresztényekről gondoskodjon és segítsen rajtuk.

A kétnapos konferencián bemutatták a tárca területért felelős új helyettes államtitkárát Azbej Tristant és az utazó nagykövetet Heltai Pétert, aki az egyes, nem csak a keresztényeket támogató segélyprogramok koordinálását is végzi.

Azbej Tristan a pénteken zárult budapesti konferencia után az MTI-nek azt mondta: a tanácskozás elsődleges célja az volt, hogy az üldözött keresztény közösségek vezetőitől, első kézből értesülhessünk e közösségek helyzetéről, az őket fenyegető veszélyekről és a segítségnyújtás lehetőségeiről. Hangsúlyozta: a beszámolókból az derült ki, hogy a keresztény közösségek "kiemelkedő igénye", hogy nemzetközi támogatással visszatérhessenek otthonaikba, és továbbra is ott élhessenek, ahol közösségeik kétezer éve élnek. Hozzátette: a konferencia több mint 300 résztvevőjének körülbelül a fele külföldi volt, ők 32 országból érkeztek, az egyházi vezetők tíz különböző keresztény felekezetet képviseltek. Azbej Tristan elmondta, a konferencia résztvevői megpróbálják bővíteni azoknak a körét, akik kiállnak az üldözött keresztények mellett, és igyekeznek majd ösztönözni a kormányzati és az egyébként szép számmal működő jószolgálati szervezetek együttműködését. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a konferencia résztvevői minderről egy közös nyilatkozatot is megfogalmaztak, amit hamarosan nyilvánosságra fognak hozni.

Forrás és fotók: MTI