Csodálatos dolgok szokatlan időben

Csodálatos dolgok szokatlan időben, avagy elsőáldozás Görömbölyön

csoportkép

A Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia, a püspöki ajánlásnak megfelelően, sokak számára szokatlan időben, augusztus 27-én, vasárnap tartotta a harmadikos és negyedikes gyermekek elsőáldozását. A nyár végi időpont kiválasztásának egyetlen oka volt: az a nem titkolt szándék vezetett minket, hogy az elsőáldozásra készülő gyermekek nyáron megtapasztalják, hogy hittant nem csak az iskolában kell és lehet tanulni, hanem a parókián is, ahol az oktatások mellett ráérezhetnek arra is, hogy jó nekünk itt lenni. Ezért találkoztunk majdnem minden szombaton a parókián, ezért zarándokoltunk el Sajópálfalára a hittanos hálaadásra, ezért voltunk együtt több, mint húszan a napközis hittanos táborban. Hogy megérte-e várni augusztusig, majd elválik.

elsőáldozók a templomban

A vasárnapi Szent Liturgián, Máté evangéliumából, a gazdag ifjú történetét olvastuk föl. Keresve se találhattunk volna aktuálisabb részt az evangéliumból. Csak nem egy, hanem tizenegy ifjú lépett oda Jézushoz, és megkérdezték tőle: Mit cselekedjünk, hogy örökké éljünk? A Mester válaszában hangsúlyozta, hogy nincs varázsszer nála, nincs olyan jó tett, amit ha egyszer megteszünk, biztos, hogy üdvözülünk. Még az áldozás se ilyen! Ezért nem elég csak egyszer részesülni Jézus testében és vérében, hanem hagynunk kell, hogy vasárnapról vasárnapra átformáljon minket az Eukarisztia, hogy egyre hasonlóbbá váljunk Krisztushoz. Persze olyan tett sincs, ami rögtön a kárhozatba taszít minket. Hiszen minden bűnt meg tud az irgalmas Isten bocsátani, ha őszintén kérjük kegyelmét a gyónás szentségében.

közös éneklés

A Szent Liturgia csúcsa természetesen az a pont volt, mikor a tizenegy gyermek életében először részesült Jézus testében és vérében. Ezt követte a szokásos szülői áldás, ami idén szintén szokatlan volt. A szülők kórusa énekelve áldotta meg a gyerekeket, ami csodálatosan megható volt, bár egyáltalán nem egyszerű könnyekkel küzdve énekelni!

Az ünnepség végén következett a szeretetlakoma, ahol Péter atya így köszönt el a gyerekektől: Jövő héten találkozunk az iskolában a hittanórán, s itt a templomban az évnyitón is. Úgy legyen!

Galambvári Andrea

csoportkép

A nyár eleji elsőáldozásokról készült képek a LINKRE kattintva tekinthetők meg.