Boulad atya a Fáyban

2017. június 13-án látogatott Miskolcra és tartott előadást Henry Boulad SJ jezsuita szerzetes.

Henry Boulad a Fáyban

„Az élet előrenéz, nem hátrál sosem, szüntelenül valami újat hoz elénk. (…) Abban a világban, amely mintha elveszítette volna az élet örömét, a hit visszaadja a derűlátást, a reménységet.”

Az idézett sorok Henry Boulad egyik könyvében olvashatók, akit korunk egyik meghatározó katolikus gondolkodójának tartanak. Június 13-án Miskolcon, a Fáy András Görgkatolikus Szakgimnáziumban tartott előadást és készséggel válaszolt a közönség feltett kérdéseire is.

Az előadás előtt, Atanáz püspök meghívására, a szerzetes megtekintette a Miskolci Egyházmegye székesegyházát a Búza téren, délután pedig az avasi jezsuita plébánián találkozott az érdeklődőkkel.  

Henry Boulad és Orosz Atanáz a székesegyházban

A fáradhatatlan, energiával teli szerzetes munkásságát nem könnyű néhány sorban megfogalmazni: Henri Boulad SJ 1931-ben született Alexandriában. 1950-ben lépett be a jezsuita rendbe. 1963-ban Bejrútban szentelték pappá. Filozófiai tanulmányait Franciaországban végezte, pszichológiai diplomáját az Egyesült Államokban szerezte. Egyiptomban megszervezte a Karitászt. Programot indított a leprások és az utcagyerekek felkarolására, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgaság megszüntetéséért, menekülttáborokat szervezett. „Teljesen önfeláldozásnak szentelt életéért” megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét. 2017. március 16-án az Országházban ünnepélyesen megkapta a magyar állampolgárságot.

Fotók: Sajgó Szabolcs