Átadták a Szalézi-díjat Budapesten

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 24-én ünnepi szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Veres András püspök, az MKPK elnöke a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

Hajdu Noémi, Veres András

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A püspöki konferencia jelölései alapján a püspökök testülete ebben az évben Hajdu Noéminek, az MTVA munkatársának adományozta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.

A Központi Papnevelő Intézet dísztermében megtartott díjátadón jelen volt Spányi Antal püspököt,székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Marton Zsolt atya, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a közmédiumok vezetői, valamint a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj korábbi kitüntetettjeit.

Vendégek a díjátadón

A díjátadót ünnepi szentmise előzte meg. Veres András püspök szentbeszédében az aktuális szentmise első könyörgéséből indult ki: „Segíts, Istenünk, hogy Szalézi Szent Ferenc példája szerint mi is fáradhatatlanul szolgáljuk embertársainkat.”

Az MKPK elnöke rámutatott, hogy Ferenc filozófiája ez volt: mindenkinek mindene lenni. Jézust akarta ebben követni, Őt, aki szolgálni akart. Nem véletlen, hogy az újkori pápák magukat Isten szolgáinak szolgájaként határozták meg. Evangéliumi gondolat tehát életünket mások szolgálatára adni.

Veres András püspök a díjátadón elmondta, annak idején, a díj alapításánál arra gondoltak az egyházi vezetők, hogy elsődlegesen azok a fiatalok, akik a civil médiában dolgoznak, hitelesen tanúságot téve hitükről, megerősítést kapjanak, hogy Isten országát építik. Ezt követően adta át az emléklapot az idei díjazottnak, Hajdu Noéminek.

Hajdu Noémi köszönetet mondott a díjért, amelyet a Gondviselés ajándékának tekint, és szavai szerint reméli, hogy Isten e meghívás során alkalmassá teszi őt a szolgálatra, még napjaink világában is, amikor nem könnyű kereszténynek lenni.

Hajdu Noémi szerkesztő-riporter az MTVA M2 Csatornaigazgatóságán dolgozik, különböző gyerek és ifjúsági műsorokban. Emellett rendszeresen komoly részt vállal a vallási műsorok szerkesztésében is, amikor erre szükség van. Ezt a munkát pusztán felebaráti szeretetből, minden ellentételezés nélkül vállalja, így elmondható, hogy Noémi az Egyház életéről szóló műsorok készítésével segíti az evangelizációs munkát. A vallási szerkesztőség műsoraiban a hitelesen megélt kereszténységet mutatja be és ez a lelkület mutatkozik meg munkája minden területén. Megtörtént nem egyszer, hogy például betegség esetén, kérésre, azonnal vállalta a helyettesítést a forgatáson.

Hajdu Noémi az aszódi Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 2005-ben, majd Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanult magyar–történelem szakon, ahol 2011-ben MA képesítést szerzett. 2013 és 2015 között járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Közszolgálati Média Alapítvány képzésére médiaszerkesztő szakirányon. 2014-ben lett gyakornok az MTVA-nál.

Noémi szülőfalujában, Galgahévízen Mária-lányként tevékenykedik, az utóbbi években a Mária-lányok közösségének vezetője. A pasztorális bizottság aktív tagja. Galgahévízen lengyel szalvatoriánus atyák teljesítenek szolgálatot, akik felélesztették a zarándoklás hagyományát. Noémi aktívan segíti őket a gyalogos zarándoklatok szervezésében, amelyeken rendszeresen részt is vesz. Minden év júliusában Krakkóba, az Isteni Irgalmasság-bazilikába indul zarándoklat (lengyel–szlovák–magyar), augusztus elején pedig Częstochowa irányába, a Bjelsko egyházmegyei zarándoklathoz csatlakozik a magyar csapat.

Segít az ifjúságpasztorációban, korábban szervezett csoportot a taizéi találkozókra is. Az adventi időben koordinálja a karácsony előtti csomagok készítését a falubeli időseknek, egyedül élőknek, szervezi a bevásárlást, majd az adományok kiosztását. Plébánosa, Miklusiak Krzysztof atya szerint Noémi buzgó, aktív, barátságos, nyitott, segítőkész tagja a galgahévízi katolikus közösségnek.

Hajdu Noémi televíziós szerkesztői munkájáról ezt vallja: „Jelen lenni, kapcsolatot tartani és közvetíteni azt, ami ahhoz segít, hogy kicsit teljesebb életet élhessünk. Formálni, hogy talán kicsit emberségesebb emberek lehessünk.”
 

Forrás és fotók: Magyar Kurír

Címkék