Anyás-csecsemő Otthon létesül Tolcsván

2017. augusztus 29-én áldotta meg Orosz Atanáz püspök a Szent Tekla Anyás-csecsemő Otthon alapkövét.

Soltész Miklós, Orosz Atanáz

A létesítmény a tolcsvai központtal működő Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozik majd, ahol a tervek szerint öt édesanya és gyermeke elhelyezésére nyílik lehetőség. Elsősorban az egyházmegyei fenntartásban álló gyermekvédelmi intézményekből ide kerülő leányanyák találhatnak menedéket és nem utolsó sorban lelki támogatást is.

A Keresztelő Szent János fejevételének ünnepnapján tartott alapkőmegáldás Szent Liturgiával kezdődött a tolcsvai görögkatolikus templomban, Páll Miklós parókus vezetésével, a gyermekvédelemben dolgozó lelkivezetők szolgálata mellett.

A liturgián mondott homíliájában Atanáz püspök a Szentírásban is reánk hagyott parancs; az élet védelemére hívta fel a figyelmet, mely a fogantatásától kezdve az emberi élet utolsó leheletéig tart. Jézus, előképéhez, Keresztelő Szent Jánoshoz hasonlóan, maga is kivégzés áldozataként halt meg, „pedig tiltotta a gyilkosságot, s atyja parancsát idézte mindenkinek emlékezetébe: „Ne ölj!” Tudatosította, hogy az emberi élet Isten kezében van, senki nem rendelkezhet annak megszüntetéséről. (…) A szeretet és megbocsátás evangéliumát hirdette” és nem forralt bosszút Heródes ellen, mondta a főpásztor, majd utalást tett arra, hogy ha már valaki megtévedt, „ne tetőzzük a bajt újabb bűnnel, hanem keressük az Isten akaratának megfelelő megoldást.”

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az alapkőletételen mondott ünnepi beszédében rámutatott a gyermekvédelembe bekerülő gyermekek nehéz élethelyzetére, terhekkel teli múltjára, lelki sérüléseikre, amelyek orvoslásában nagy szerepet vállalnak az egyházak, köztük a Miskolci Egyházmegye is. Ez a szerepvállalás túlmutat a gyermekvédelmi feladatokon, hiszen az egyházak ezzel a munkával erkölcsi felelősséget is vállalnak az innen kikerülőkért. Ez utóbbiak eredményességét statisztikai adatok is alátámasztják; többek között az abortuszok számának jelentős csökkenésével az utóbbi tíz évben. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a bármilyen módon megfogant élet élet, melyet segítenünk is kell. 

A felépülő Anyás-csecsemő Otthon Magyarország Kormányának támogatásával (EGYH-KCP-16-P-0115) valósul meg.

FÉNYKÉPEK (Varga Gábor)