Áder János köztársasági elnök látogatása Edelényben

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban tartott ma délelőtt előadást a klímaváltozásról, valamint annak társadalmi és gazdasági összefüggéseiről Áder János köztársasági elnök.

Áder János és a Szakgimnázium tanulója

A köztársasági elnök előadásában a víz kapcsán érezhető klímaváltozás hatásaira helyezte a hangsúly. Ennek következményeit néhány évvel ezelőtt Edelényben és környékén élők saját maguk is elszenvedték, utalt az államfő a 2010-es árvízre is. A diákok számára szemléletes példákkal hívta fel a figyelmet környezetünk védelmének egyre sürgetőbb szükségességére. Többek között egy diák közreműködésével, fazékkal, pohárral, csészével és pipettával szemléltette, mennyire kevés földünkön az a  hozzáférhető vízmennyiség, amely emberi fogyasztásra is alkalmas.

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke köszöntötte elnök urat, kinek „személye számunkra egyetemes értéket képvisel”, hiszen a környezetvédelem nemzetközi főszereplőjeként is ismerjük, személyében hazánkat és természetszeretetét is üdvözölhetjük, mondta a megyéspüspök.

Az edelényi Szakgimnázium évek óta nagy hangsúlyt fektet a  környezet- és természetvédelemre. Az általános és pedagógiai képzés mellett az itt tanuló diákok a környezetvédelem és vízgazdálkodás szakképzésben is részt vehetnek, valamint érettségi után a környezetvédelmi technikus és természetvédelmi szaktechnikus képzést is választhatják. Közülük többen részt vettek a budapesti Víz Világtalálkozón is. A tanulók számára az elnöki előadás egy tanórával is felért, az „óra” végén igazán szakmai kérdéseket tettek fel Áder Jánosnak. A diákok nevében Dudu Ádám 12. osztályos tanuló köszöntötte szavalatával a megjelenteket.

Az előadás után a köztársasági elnök a nemrégiben felújított, az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyát, a L'Huillier - Coburg-kastélyt tekintette meg Edelényben.

 TOVÁBBI KÉPEK

Fotók: Ráski Norbert

Címkék